Foto: unsplash.com

Stort intresse för Svenska Bandyförbundets projekt Återstart – nästan hundra beviljade projekt ska ge bandyn ny fart

Tidigare i höstas lovade Svenska Bandyförbundets generalsekreterare Pär Gustafsson att stora ekonomiska resurser skulle läggas på att återstarta svensk bandy efter pandemin. Stödet är statligt och fördelas via Riksidrottsförbundet. Målet är att ge förutsättningar till de föreningar som inte kunnat spela och träna bandy under pandemin, för att de på så sätt ska kunna komma tillbaka samt locka nya utövare till sporten. Nu har omkring 150 projektansökningar kommit in till Svenska Bandyförbundet, varav nästan hundra har beviljats.

Lars Wennerholm och Pierre Roos, som båda bland annat jobbar med föreningsutveckling på Svenska Bandyförbundet, har arbetat aktivt med uppsökande verksamhet för att uppmana föreningar runt om i landet att söka projektmedel. Tillsammans med kollegan Alexander Mayborn, Bandyambassadör med ansvar för barn- och ungdomsverksamhet och utbildning, är det också de som har tagit emot och gått igenom föreningarnas ansökningar och initiativ som nu har kommit in.

– Responsen från föreningarna är stor och mycket positiv. Främst från föreningar som bedriver flick- och pojkbandy och där deras representationslag spelar i damallsvenskan eller i division 1 och 2 för herrar, säger Lars Wennerholm.

– Tanken är att projekten ska vara aktiviteter där föreningen ska komma i gång med sin verksamhet igen efter pandemin. När vi har tittat på ansökningarna har vi prioriterat initiativ riktade mot ungdomar från 13 år och uppåt, samt utbildning av ledare och föreningsdagar, fortsätter Lars Wennerholm.

  Många beviljade trots tuff gallring

  Under några intensiva dagar har Lars Wennerholm och Pierre Roos läst och noggrant gått igenom de inkomna projektidéerna. De har specifikt letat efter projekt som kommer att ge ”mycket bandy” i vinter, som de uttrycker det.

  – Vi har gjort en prioritering av de olika inkomna projekten. Vidare har några projektidéer som kommit in varit snarlika och därför har de slagits ihop under en gemensam rubrik, säger Pierre Roos.

  – Nu har vi hela projektkartan framför oss och vi kan berätta att de flesta projektidéer har beviljats. Vår ambition är att kunna meddela föreningarna hur det ligger till med just deras projekt någon gång under vecka 42 eller 43 och därefter kommer även utbetalningarna att ske, fortsätter Pierre Roos.

   Stort sug efter aktiviteter på is

   Viljan att få komma i gång med verksamhet på isen finns hos föreningarna, det visar inte minst det stora antal kreativa idéer som föreningarna vill driva vidare för att återstarta verksamheterna. Förhoppningsvis kan det även leda till att fånga upp de spelare som eventuellt har varit på väg att sluta med bandyn.

   – Med alla kontakter vi har haft med föreningar gällande återstart är känslan mycket god att bandyn återhämtar sig efter pandemin. Ledarna från norr till söder gör ett fantastiskt jobb i sina föreningar och det ska bli otroligt kul att få se projektidéerna blomma ut och bli verklighet, avslutar Pierre Roos.

    Turnering- och eventkalender

    2024

    Mars

    15-16 mars Bandyfinalerna, Västerås

    21-23 mars 4 Nations Cup, Göteborg

    22-24 mars Distriktslagsturneringen, Stockholm

    2025

    Mars

    25-30 mars, Dam- och Herr-VM, Lidköping


    #älskabandy

    Välkommen till bandyfamiljen! Följ Svenska Bandyförbundet på sociala medier. Vi finns på Facebook, Instagram, LinkedIn och TikTok.
    Facebook Instagram

    Sponsorer