Nya spelformer implementeras i distrikt Nord - fler ungdomslag än någonsin tidigare
I distrikt Nord finns nu fler aktiva U13 och U14-lag än någonsin tidigare. Den bidragande faktorn är de nya spelformerna. Ytterligare ett styrkebesked är att lagen sammantaget samlar minst lika många spelare som innan pandemin.
När pandemin slog till och det stod klart att idrottshallar och anläggningar fick stänga var det många föreningar och distrikt som såg hur spelare, som inte längre fick utöva sin sport, även tappade intresset och engagemanget. Nyligen kom siffror från Riksidrottsförbundet som visar att idrottandet i Sverige bland barn och ungdomar störtdök under pandemin. Allra hårdast har inomhusidrotter som innebandy, handboll, dans och olika kampsporter drabbats.
– Bandyn har, som alla sporter, drabbats av pandemin på olika sätt och U13 och U14 tillhör årskullar som inte spelade bandy under förra året. Vi har varit oroliga för hur många som kommer nu när vi drar igång igen, men tittar man över lag så har vi alltså minst lika många spelare som innan pandemin och fler lag. Den utvecklingen är vi såklart oerhört nöjda med, säger Hans Sjöberg, ordförande i Distrikt Nord.
Nya spelformer bidrar till fler lag
Den största bidragande faktorn till att Distrikt Nord nu kan samla fler U13 och U14–lag än tidigare är införandet av de nya spelformerna. Det går i korthet ut på att minska spelytorna så att barn och ungdomar skall ges möjlighet att utvecklas utefter sina specifika behov och förutsättningar. Spel- och träningsformer anpassas till individens utvecklings- och mognadsgrad, fysiologiska och sociala förutsättningar. Vidare ska det leda till ökad trygghet för både spelare, ledare och domare. De allra minsta spelar 3 mot 3, sedan 5 mot 5 och vidare till 7 mot 7, 9 mot 9 och slutligen 11 mot 11.
– Tidigare spelade U14 11 mot 11 och då behöver man en trupp på minst 20 personer. De nya spelformerna gör det möjligt att få ihop lag med färre antal spelare i varje trupp vilket klubbarna också har gjort. Dessutom har vi haft en ungdomsledarträff med runt 45 deltagare, som alla ser enbart positivt på de nya spelformerna, och den inställningen bidrar också, säger Hans Sjöberg.
Alexander Mayborn, Bandyambassadör på Svenska Bandyförbundet med ansvar för barn och ungdom och utbildning, jobbar bland annat med att genomföra en rad utbildningsinsatser där klubbar och distrikt utbildas i de nationella spelformerna som tagits fram. Hittills har han mött över 600 ledare och engagerade föreningspersoner och mottagande har varit övervägande positivt. Att detta har fallit så väl ut i Distrikt Nord ser Alexander Mayborn med glädje på.
– Det är verkligen ren och skär glädje jag känner när vi ser effekter av det arbete som görs kring de nya spelformerna. Detta är ett kvitto på att vi är på rätt väg inom svensk bandy. Distrikt nord är verkligen med på tåget kring de nya spelformerna och föreningarna gör ett så viktigt och bra jobb, säger Alexander Mayborn barn- och ungdomsansvarig på Svenska Bandyförbundet.
– Vi ska ha i åtanke att det är väldigt långa resor för ledare och spelare i nord jämfört med andra distrikt, vilket gör detta än mer imponerande. Från förbundets sida vill jag verkligen passa på att säga ett stort tack till alla ledare och distriktsförbund ute i landet som jobbar hårt varje dag ut i verksamheterna. Rekrytering samt att behålla barn och ungdomar i vår verksamhet är faktiskt det viktigaste uppdraget vi har för att vår sport ska växa. Det finns ingen annan väg framåt än att satsa på det. Detta är en bra början och jag kan lova att Svenska Bandyförbundet kommer fortsätta jobba stenhårt för att utveckla nya smidiga lösningar för våra barn, unga, föreningar och ledare, avslutar Alexander Mayborn, barn- och ungdomsansvarig på Svenska Bandyförbundet.