Foto: Romus Ramström

Villa vann galna finaldramat - Edlund avgjorde i förlängning

Villa Lidköping BK fick, efter många om och men, sin revansch på Västerås SK från fjolårets herrfinal och vann under lördagen sitt tredje SM-guld på herrsidan efter stor förlängningsdramatik.

När Villa Lidköping och Västerås möttes i SM-finalen för herrar 2023 blev Viktor Spångberg stor hjälte för VSK när han avgjorde i förlängningen. Under lördagen ville Villa utkräva sin revansch och det i Västerås hemmaarena, ABB Arena.

Det var dock de grönvita som inledde lördagens SM-final klart starkast och skarpast av samtliga inledningsvis var Christoffer Fagerström. Efter dryga kvarten hade VSK-stjärnan gjort två mål och satt sitt lag i förarsätet, men seriesegrande Villa hittade en väg tillbaka. Petter Björling reducerade innan Christoffer Edlund och Martin Hammarberg med varsin hörna såg till att västgötarna hade vänt.

– Västerås börjar bättre och vi börjar sådär, men de leder rättvist. Sedan är vi oerhört starka som vrider tillbaka det innan halvtid, säger Villa-tränaren Johan Sixtensson.

Villas 4-2-ledning i paus blev snabbt 4-3 genom Christoffer Fagerström, som fullbordade ett hattrick, och trots att Villa gjorde nya mål så svarade VSK regelbundet och vägrade släppa kontakten. Tillslut kulminerade dramatiken när fjolårets store guldhjälte, Viktor Spångberg, hittade ett 6-6-mål i den 93:e matchminuten och tog matchen till förlängning.

– Helt ärligt så skrattade jag till inombords (när VSK kvitterade reds. anm.). Det är osannolikt att de skjuter in den. Den kan stanna på en skridsko eller vad som helst. Helt osannolikt, så jag skrattade mest till, men sedan var det bara att vända sig om och skrika på killarna att vi skulle upp igen, säger Sixtensson.

Förlängningen blev inte långvarig. Efter att ha gjort tre mål under ordinarie tid så kunde Villas skyttekung, Christoffer Edlund, avgöra finalen i den andra förlängningsminuten och skjuta Villa Lidköping BK till klubbens tredje SM-guld på herrsidan. Detta i en match som även var Johan Sixtenssons sista som tränare för laget efter tio år på jobbet.

– Det är när det är sån här bandy som man undrar hur tv inte kan sända bandy dygnet runt. Det är fantastiskt. Västerås och vi är de två bästa lagen, vi spelar den bästa bandyn och den mest publikvänliga bandyn. Det finns så mycket prestige i oss, men ändå på ett skönt sätt. Jag vet inte om det var en bra sammanfattning, men det var en kaosmatch i alla fall.

– Det är faktiskt helt osannolikt att man får vara med om något sånt här i sin sista match. Det är bandypropaganda rakt igenom i 95 minuter och nu fick vi vinna, så det var otroligt skönt, säger en rörd Villa-tränare som även försökte sätta ord på känslorna, som var många.

– Det är som popcorn i skallen, känns det som. Ena stunden gråter man bara och i nästa skriker man. Det är mycket känslor naturligtvis. Om jag hade fått måla upp en bild över hur jag ville att det skulle sluta så vet jag inte om jag hade gjort såhär faktiskt. Det kan inte vara nyttigt för kroppen någonstans, men jag är så tacksam. Jag är så tacksam mot mina spelare, att de orkar vrida upp igen och ta det dit vi gör. Jag känner så mycket tacksamhet. Det är väl det enklaste att säga.

Nu väntar ett sista guldfirande med laget innan Johan Sixtensson lämnar tränarsysslan i Villa Lidköping och lämnar över till efterträdaren Pelle Fosshaug.

– Det ska bli… Jag ska bara sitta och njuta i bussen nu faktiskt. Det är fantastiskt. Det är så många som är värda det här guldet, utöver oss (spelare och ledare) också.

Matchfakta SM-final Herr: Villa Lidköping BK - Västerås SK

Mål: 0-1 9' Christoffer Fagerström (Martin Landström, hörna), 0-2 16' Christoffer Fagerström (Martin Landström, hörna), 1-2 21' Petter Björling (Martin Karlsson), 2-2 26' Christoffer Edlund (Felix Phersson, hörna), 3-2 28' Martin Hammarberg (Erik Säfström, hörna), 4-2 39' Martin Hammarberg (Johan Löfstedt, frislag), 4-3 51' Christoffer Fagerström (Jesper Jonsson), 5-3 52' Christoffer Edlund (Felix Phersson), 5-4 55' Pontus Vilén (Viktor Spångberg), 6-4 63' Christoffer Edlund (Joel Broberg), 6-5 77' Daniel Johansson (Martin Landström), 6-6 90+3' Viktor Spångberg (Jesper Jonsson), 7-6 92' Christoffer Edlund (Joel Broberg).

Hörnor: VLBK: 6 (2) VSK: 9 (2)

Utvisningar: VLBK: 2x10 min VSK -

Domare: Daniel Labe

Publik: 7 262 personer, ABB Arena Syd, Västerås

Se hela intervjun med Johan Sixtensson nedan:

Senast uppdaterad:

Turnering- och eventkalender

2024

Mars

15-16 mars Bandyfinalerna, Västerås

21-23 mars 4 Nations Cup, Göteborg

22-24 mars Distriktslagsturneringen, Stockholm

2025

Mars

25-30 mars, Dam- och Herr-VM, Lidköping


#älskabandy

Välkommen till bandyfamiljen! Följ Svenska Bandyförbundet på sociala medier. Vi finns på Facebook, Instagram, LinkedIn och TikTok.
Facebook Instagram

Sponsorer