Sverige arrangerar 4 Nations Cup – dambandy i världsklass på hemmaplan

Den 21–23 mars 2024 spelas 4 Nations Cup i Ruddalens ishall i Göteborg. Det är världens absolut bästa landslag på damsidan som möts under tre speldagar. Regerande världsmästarna Sverige möter Norge, USA och världstvåan Finland i en rak serie. Svenska Bandyförbundet arrangerar turneringen tillsammans med SK Höjden.


– Det ska bli väldigt roligt att USA, Finland och Norge kommer till oss med sina bästa spelare. Det blir en cup med världens bästa bandyspelare på plats och en bra värdemätare inför kommande mästerskap, säger Karin Torneklint, sportchef på Svenska Bandyförbundet.

– Den här cupen är viktig också för den fortsatta utvecklingen av den internationella bandyn där vi bland annat ser att USA gör en satsning och kommer med ett mycket taggat lag, avslutar Torneklint.

    Internationell tillväxt för dambandy

    Sverige vann VM 2023 på hemmaplan genom att besegra Finland i finalen. Nu ställs de två giganterna mot varandra igen. Förbundskapten Olle Wiberg ser att 4 Nations Cup både gynnar det internationella spelet samt tillväxten bland svenska damelitspelare på landslagsnivå.

    – Vi behöver mycket internationellt utbyte för att stärka bandyn och 4 Nations Cup är ett väldigt stort och positivt steg framåt. Under turneringen får vi möjlighet att se både många spelare och testa oss fram i vår spelidé utan att ett VM-guld står på spel. Det kommer bli spännande dagar och matcher som vi ser mycket fram emot, säger Olle Wiberg.

    – Det är fantastiskt kul att få spela en turnering på hemmaplan med högsta internationella motstånd. Ett bra test för oss men även för de andra nationerna inför ett eventuellt kommande VM 2025, avslutar Olle Wiberg.

    Spelschema

      Torsdag 21 mars
      15:00 Finland USA
      18:30 Sverige Norge
      Fredag 22 mars
      15:00 Norge USA
      18:30 Sverige Finland
      Lördag 23 mars
      10:30 Norge Finland
      14:00 Sverige USA

      Länkar

      Norska Bandyförbundet

      Finska Bandyförbundet

      Amerikanska Bandyförbundet

      SK Höjden

      Om Ruddalens idrottscentrum

      Turnering- och eventkalender

      2024

      Mars

      15-16 mars Bandyfinalerna, Västerås

      21-23 mars 4 Nations Cup, Göteborg

      22-24 mars Distriktslagsturneringen, Stockholm

      2025

      Mars

      25-30 mars, Dam- och Herr-VM, Lidköping






      #älskabandy

      Välkommen till bandyfamiljen! Följ Svenska Bandyförbundet på sociala medier. Vi finns på Facebook, Instagram, LinkedIn och TikTok.
      Facebook Instagram

      Sponsorer