Foto: Stefan Eriksson, bearroad.se

Så spelas de olika seriekvalen

Under veckan, med start redan på tisdag den 27 februari, startar tre olika seriekval - kval till Elitserien herr, Elitserien dam och Bandyallsvenskan herr skall avgöra nästa säsongs lag till landets främsta serier på seniorsidan. När februari närmar sig slutet är det dags för många lag att summera säsongen och blicka framåt, samtidigt som det för andra lag är dags att ladda upp inför ett stundande kval.

– I ett par serier har lag varit klara för kval sedan några omgångar tillbaka, medan det i andra serier har varit oerhört jämnt och helt öppet ända fram till slutomgången, säger Anna-Karin Larsson, tävlingsansvarig på Svenska Bandyförbundet. Nu ser vi fram emot spännande kval och uppmanar publiken att komma till Sveriges bandyarenor för underhållande bandy under de kommande två veckorna.

  Elitseriekval dam

  I kvalet till Elitserien dam spelar i år de två vinnarna i respektive allsvenska serier och laget från Elitserien som slutade på nionde plats. De tre lagen spelar om två platser i Elitserien säsongen 2023/2024 genom enkelmöten mot varandra, dvs. tre matcher.

  I den norra gruppen är Spånga/Bromstens BK sedan ett par veckor redan klara seriesegrare efter full pott, fjorton segrar. Från den södra gruppen har Hammarby IF kvalificerat sig till kval efter tolv segrar och kommer sluta ett eller tvåa efter Västerås SKs U-lag. Västerås har en match kvar att spela, men kan som U-lag inte kvalificera sig till kval.

  Kvaldagar: 3 mars, 6 mars och 10 mars

  Fullständigt schema för matcherna finnes här

  Elitseriekval herr

  Hur topplaceringarna i Bandyallsvenskan herr skulle fördelas var en helt öppen historia inför lördagens sista omgång. 5 lag gjorde upp om direktplatsen till Elitserien och platserna 2 och 3 som skulle innebära elitseriekval. Åby Tjureda IFs bortaslog IFK Kungälv och säkrade seriesegern samtidigt som IF Boltic och Ljusdals IF, genom sina vinster mot Tranås BoIS respektive Borlänge Bandy, avancerade upp i tabellen till de båda kvalplatserna. Även Nässjö IF vann sin match, mot Surte BK, men det räckte inte för en kvalplats.

  Lag 12 och 13 i Elitserien, vilka är sedan tidigare klara IFK Vänersborg och IFK Motala, kvalar nu alltså mot lag 2 och 3 i Bandyallsvenskan herr. Kvalet spelas som en rak dubbelserie där placerat lag 1 och 2 spelar i Elitserien herr säsongen 2024/2025.

  IF Boltic från Karlstad är ett av lagen i Bandyallsvenskan herr som nu har chansen att ta en plats i Elitserien Herr den kommande säsongen.

  – Vår målsättning är att fortsätta spela vårt spel både offensivt och defensivt trots att vi möter elitserielag. Vi vill utveckla och se hur långt det räcker, säger Henrik Löfvendal, tränare IF Boltic.

  Kvaldagar: 27 februari, 1 mars, 3 mars, 5 mars, 8 mars och 10 mars

  Fullständigt schema för matcherna finns här

  Bandyallsvenskan herr kval

  Åtta lag, fördelade på två geografiska grupper, spelar om fyra platser i Allsvenskan. Lag 13 och 14 från Bandyallsvenskan herr och lag 1 och 2 i varje division 1-serie. De två kvalgrupperna, nord och syd, spelas som raka dubbelserier där de två bäst placerade lagen i respektive serie spelar i Bandyallsvenskan säsongen 2024/25.

  Norra kvalgruppen: Borlänge Bandy, Kalix Bandy, Gustavsbergs IF och Västanfors IF.

  Fullständigt schema för matcherna i norra kvalgruppen finns här

  Södra kvalgruppen: Tranås BoIS, SK Höjden, Mölndal Bandy och Skirö AIK.

  Fullständigt schema för matcherna i södra kvalgruppen finns här

  Herrlaget har fortsatt sin utvecklingsresa med att utveckla spelet för att nå allsvensk klass. Under tre års tid har vi inte bara tagit oss till kvalspel utan även gradvis utvecklat spelet till en hög nivå med skicklighet, tålamod och delaktighet där alla hittar sin roll i laget, säger Leif Engström tränare för Gustavsberg.

  - Med en familjär känsla i föreningen där vi välkomnar återvändare hem från spel på högre nivå, egenutvecklade ungdomsspelare och spelare som kommer hem från bandygymnasium har vi nu en bra mix av rutin och ungdomlig entusiasm som ger en bra förutsättning att klara av kommande kvalspel. Vi ser detta som en framgångsfaktor att även bygga vidare på i föreningen.

  Kvaldagar: 28 februari, 1 mars, 3 mars, 6 mars, 8 mars och 10 mars


  Streama kval till Bandyallsvenskan Herr och Elitserien Dam på bandyplay.se

  Streama kval till Elitserien Herr på Sportbladet
  Senast uppdaterad:

  Turnering- och eventkalender

  2024

  Mars

  15-16 mars Bandyfinalerna, Västerås

  21-23 mars 4 Nations Cup, Göteborg

  22-24 mars Distriktslagsturneringen, Stockholm

  2025

  Mars

  25-30 mars, Dam- och Herr-VM, Lidköping


  #älskabandy

  Välkommen till bandyfamiljen! Följ Svenska Bandyförbundet på sociala medier. Vi finns på Facebook, Instagram, LinkedIn och TikTok.
  Facebook Instagram

  Sponsorer