Foto: Söråkers IF

Förbundsserierna ökar - över 200 lag anmälda till nästa säsong

Antal lag som nu är anmälda till nästa säsongs spel i de olika förbundsserierna ökar totalt jämfört med föregående säsong. Ökningen märks främst på junior- och ungdomssidan.

Bland ungdomslagen kan man se en positiv trend där bland annat U19 Nationell ökar från 10 till 11 lag och U17 Regional som ökar från 16 till 19 lag. F17 Nationell ökar från 9 till 11 lag. Sammanfattningsvis visar statistiken att det totala antalet lag har ökat från 199 till 204 mellan säsongerna 23/24 och 24/25. Förbundsserierna är alla serier från U16 Regional till Elitserien.

– Det är väldigt roligt att se att lagen ökar på junior- och ungdomssidan. Det är högst sannolikt ett resultat av det stora arbetet som våra föreningar ute i landet gör med att ta hand om spelarna och ge dem bra förutsättningar. På sikt hoppas vi såklart att det ökande antalet lag även ska leda till fler lag i seniorserierna, säger Amanda Bäverhag, tävlingsansvarig på Svenska Bandyförbundet.

  Även Bandyallsvenskan Dam går från 16 till 18 lag säsongen 2024/2025 då Umedalens IF, Surte BK och Mölndal Bandy ansluter.

  Stabil flickverksamhet

  Mattias Björck är ordförande i Söråkers IF som är ett av lagen som ansluter till F17 Nationell.

  – Vi har en ganska stark och trygg flickverksamhet och det kommer sig bland annat av att vi hade ett lag i Elitserien för ett antal år sedan, och det har vi fortsatt att bygga på.

  – Vi har tappat några spelare till högre serier under åren, det har vi, men bandyspelandet har skapat en tradition kan man säga och vi har ett bra samarbete med skolan. Många väljer att börja att spela bandy och tjejerna håller i mer än killarna. De har inte lockats av andra idrotter som till exempel hockey på samma sätt. Det är bandyn som har lockat mest, fortsätter Björck.

   Söråker är en liten by och Mattias Björck berättar om svårigheten att skapa lag med rena åldersgrupper. Klubben får blanda åldrar och prova sig fram. Men kanske är det också en del i framgången?

   – Det viktigaste är att fylla på underifrån så att det fylls på i alla led och samtidigt lyckas vi hålla kvar spelare när det kommer in i tonåren. Jag tror att för vår del handlar det om att skapa en gemenskap. Vi reser mycket reser tillsammans. Det är nog mycket det som gör det. Kamratskapet gör att man vill fortsätta, avslutar Mattias Björck.

    Turnering- och eventkalender

    2024

    Mars

    15-16 mars Bandyfinalerna, Västerås

    21-23 mars 4 Nations Cup, Göteborg

    22-24 mars Distriktslagsturneringen, Stockholm

    2025

    Mars

    25-30 mars, Dam- och Herr-VM, Lidköping


    #älskabandy

    Välkommen till bandyfamiljen! Följ Svenska Bandyförbundet på sociala medier. Vi finns på Facebook, Instagram, LinkedIn och TikTok.
    Facebook Instagram

    Sponsorer