Förändring av Elitserien Herr och Bandyallsvenskan Herr efter avhopp från Borlänge Bandy och IFK Motala

Efter beskeden att Borlänge Bandy lägger ner sin elitverksamhet och att IFK Motala drar sig ur Elitserien har nu Svenska Bandyförbundets tävlingskommitté (TK) sammanträtt för att se över hur serierna ska organiseras framöver.

Artikeln har uppdaterats

Svenska Bandyförbundets tävlingskommitté har under fredagen fört dialog och diskussion med Föreningen Svensk Elitbandy och Allsvenska Serieföreningen om hur de två främsta förbundsserierna på herrsidan ska organiseras inför kommande säsong.

– Det är först och främst oerhört tråkiga besked från båda klubbarna och vi känner starkt med klubbarna, spelarna, ledare, de ideella krafterna och publiken som drabbas av detta, säger Anna-Karin Larsson, tävlingsansvarig på Svenska Bandyförbundet.

TK, i samråd med FSE och ASF, har under fredagen fastställt att den absoluta målsättningen är att fylla de båda vakanserna som uppstått i Elitserien Herr och Bandyallsvenskan Herr.

Enligt Svenska Bandyförbundets Tävlingsbestämmelser ersätts en vakans genom att rangordna lagen i underliggande serie enligt seriemetoden, där kvalserie jämförs före grundserie.

I detta fall kommer frågan om att ersätta IFK Motala i Elitserien Herr att gå till IFK Vänersborg först och därefter, vid behov, till IF Boltic, som placerade sig som lag 3 respektive 4 i Elitseriekvalet 2023/24.

För att fylla Borlänge Bandys vakans i Bandyallsvenskan har en rangordning gjorts från de båda allsvenska kvalgrupperna 2023/24, där Västanfors placeras högst och därefter Skirö AIK, SK Höjden och Gustavsbergs IF.

I det fall vakans i Elitserien Herr fylls av tillfrågat lag så ska två lag fyllas på utifrån den upprättade prioriteringen.

I händelse av att en eller båda vakanserna inte fylls av initialt tillfrågade lag så kommer TK fastställa hur processen ska fortlöpa.


Senast uppdaterad:

Turnering- och eventkalender

2024

Mars

15-16 mars Bandyfinalerna, Västerås

21-23 mars 4 Nations Cup, Göteborg

22-24 mars Distriktslagsturneringen, Stockholm

2025

Mars

25-30 mars, Dam- och Herr-VM, Lidköping


#älskabandy

Välkommen till bandyfamiljen! Följ Svenska Bandyförbundet på sociala medier. Vi finns på Facebook, Instagram, LinkedIn och TikTok.
Facebook Instagram

Sponsorer