Ungern besegrade Tyskland med 2-1 i en dramatisk final av B-VM. Foto: Dan Persson

Ungern försvarade B VM-guldet - "Betyder jättemycket"

För tre år sedan vann Ungern VM-guld i Irkutsk och när det nu äntligen var dags för mästerskap igen såg de till att försvara titeln efter stor dramatik i finalen mot Tyskland.

Sedan i fredags har B-VM för herrar varit i full gång i Eriksson Arena i Åby och efter att Nederländerna och Tyskland toppat gruppspelet vaknade de regerande mästarna, Ungern, till liv i slutspelet. I semifinalen besegrades gruppsegrarna Nederländerna med 2-0 och i måndagens final väntade ett starkt Tyskland.

Tyskarna kom till spel med poängmaskinerna Michael Dunaev (24 poäng på sju matcher totalt i mästerskapet) och Alexander Kolyagin (20 poäng på fem matcher), men i finalen hade stjärnorna svårt att komma loss. Något som var Ungerns tydliga plan inför matchen.

– Det är en tuff final mot ett bra Tyskland, som jag faktiskt tycker att vi läser sönder idag. De har två bra spelare som de går på mycket och vi håller dem mycket på utsidan, säger Ungerns Dennis Pacsay, till vardags i Falu BS och utsedd till B VM:s bäste forward för tre år sedan.

Nämnde Dunaev gav visserligen tyskarna ledningen sent i den första halvleken och det visade sig också bli det enda målet i matchen under ordinarie tid. Den andra halvleken innehöll dock hela fem minuters tilläggstid och när klockan väl hade tickat in på dessa så klev Dennis Pacsay in i handlingen.

1-1 dunkade 23-åringen dit i den första tilläggsminuten och när klockan tickade upp mot 64 (matcherna i B-VM spelas samtliga över 2x30 minuter) så fick Ungern en högerhörna. Katrineholmsspelaren Jesper Nagy åkte ut för att slå den, men innan han hann göra det tog en av de tilltänkta tyska rusarna en utvisning för sabotage. En utvisning som visade sig resultera i att Dennis Pacsay fick mer tid än beräknat att ställa in siktet och skjuta in guldmålet fram till 2-1.

– Det var ett bra inrak och det var väl lite flax att deras första rusare tar en utvisning precis innan så att de bara hade en rusare, så det var rätt så öppet där, säger Pacsay och fortsätter med att beskriva betydelsen av VM-guldet.

– Det betyder jättemycket. Speciellt när vi vann för tre år sedan och skulle ha spelat A-VM efter det. Vi fick vara kvar här, men nu visar vi igen att vi i alla fall ska försöka göra några bra matcher uppe i A-VM.

Bronsmedaljen i B-VM vann Nederländerna efter en komfortabel 4-0-seger mot Slovakien tidigare under söndagen och dessförinnan hade även Tjeckien hunnit vinna matchen om femteplats med 4-2 mot Schweiz.

Se alla matcher från B-VM i efterhand på bandyplay.se >>

Se alla resultat från B-VM och få samtidigt full koll på allt du behöver veta inför A-VM Herr & Dam på mästerskapets officiella hemsida >>

Se hela intervjun med Ungerns guldhjälte Dennis Pacsay nedan:

Text & Video: Martin Gustafsson

Senast uppdaterad:

Turnering- och eventkalender

2024

Mars

15-16 mars Bandyfinalerna, Västerås

21-23 mars 4 Nations Cup, Göteborg

22-24 mars Distriktslagsturneringen, Stockholm

2025

Mars

25-30 mars, Dam- och Herr-VM, Lidköping


#älskabandy

Välkommen till bandyfamiljen! Följ Svenska Bandyförbundet på sociala medier. Vi finns på Facebook, Instagram, LinkedIn och TikTok.
Facebook Instagram

Sponsorer