Foto: Gert Holmér

Thomas Linder är ny assisterande förbundskapten i F17-landslaget

Thomas Linder är tillbaka som assisterande förbundskapten åt Linnéa Thored Bergkvist för F17-landslaget. Linder kommer närmast från Sandvikens AIK där han just nu är damlagets tränare i Elitserien och där han även har haft andra uppdrag genom åren. Han har också bland annat varit assisterande förbundskapten i damlandslaget och även tidigare assisterande i F17-landslaget. Thomas Linder efterträder Lisa Ahlander.  

Thomas Linder är 52 år och bor i Sandviken. Han började spela bandy i Sandvikens AIK som sexåring och stannade i klubben tills han var 19 år då han bytte klubb till Forsbacka IK i Gävle kommun. Där spelade han i 19 säsonger innan han avslutade den aktiva karriären i moderklubben SAIKs veteranlag och lade skridskorna på hyllan vid 40 år ålder.

Som tränare har Thomas Linder tagit SAIK:s P16-lag till ett SM-silver och som tränare för SAIK:s damlag 2012–21015 har han både ett SM-guld och ett SM-silver på meritlistan. Säsongen 2018–2019 tränade Linder allsvenska laget Peace & Love City Borlänge innan han tog ett sabbatsår från bandyn. Därefter var han tillbaka i SAIK en kortare sejour innan pandemin kom.

Många landslagsmeriter i ryggsäcken

I landslagssammanhang var Linder tidigare assisterande förbundskapten i F17-landslaget åt förbundskapten Annika Lundberg och tillsammans tog de VM-guld i Irkutsk 2017.

Året efter var han assisterande förbundskapten i damlandslaget med Magnus Nordin. Det samarbetet resulterade i ett VM-guld i Kina 2018.

– Det jag vill tillföra i F17-landslaget är min rutin och mitt kunnande både vad gäller bandy och att jobba med lag och grupper. Jag har stor erfarenhet av detta både i mitt yrke lärare och i bandytränarrollen, säger Thomas Linder.

– Jag och Linnéa har jobbat tillsammans förr, hon som spelare i SAIK:s damlag och jag som tränare, så när Linnéa ringde och frågade om jag ville axla rollen så kände jag att detta kommer bli både roligt och bra. Linnéa är förbundskapten och jag är assisterande så om vi är oense så är det Linnéa som har beslutanderätt, men det är tveksamt om det kommer uppkomma, säger Linder och skrattar.

– Nu behöver jag sätta mig in i F17-lagen, titta och observera lagen och matcher för att skanna av vilka spelare som finns runt om i Sverige, avslutar Thomas Linder.

Första uppdraget som assisterande förbundskapten blir vid F17-landslagets samlingar i Bohus och Söderhamn den 9 och 10 december.

Senast uppdaterad:

Turnering- och eventkalender

2024

Mars

15-16 mars Bandyfinalerna, Västerås

21-23 mars 4 Nations Cup, Göteborg

22-24 mars Distriktslagsturneringen, Stockholm

2025

Mars

25-30 mars, Dam- och Herr-VM, Lidköping






#älskabandy

Välkommen till bandyfamiljen! Följ Svenska Bandyförbundet på sociala medier. Vi finns på Facebook, Instagram, LinkedIn och TikTok.
Facebook Instagram

Sponsorer