Foto: Gert Holmér

Sverige imponerade igen - storseger mot USA

Efter tisdagens VM-premiärseger mot Norge fortsatte det svenska herrlandslaget att imponera under onsdagen. Detta då USA planenligt besegrades med hela 13-1.

Det svenska herrlandslaget har fått en planenlig drömstart på världsmästerskapet i Åby/Växjö. Tisdagens 16-2-seger i premiären mot Norge följdes nämligen under onsdagen upp med en fin 13-1-seger mot USA. Detta efter att Sandvikens Albin Airisniemi inlett målskyttet redan i den andra matchminuten.

– Det är en bra match, tycker jag. Vi gör mycket av de saker vi hade pratat om. Fart på bollen, alla är delaktiga och vi skapar lite fasta situationer. Vi får skjuta lite hörnor, så det är en bra match, tycker jag, säger Airisniemi.

Bland de saker som stack ut i positiv bemärkelse för de blågula i matchen fanns självklart målmaskinen Christoffer Edlund (sex mål mot USA och totalt nio på två matcher i mästerskapet), men även den VM-debuterande målvakten Anton Andersson, som assisterade till ett av Edlunds mål med ett fint utkast. Överlag tycks också känslan i det svenska laget vara att pusselbitarna börjar falla på plats för det, till stora delar, helt nya landslaget.

– Vi spelar inte så mycket ihop med varandra så även de här matcherna är bra. Vi får chansen att spela ihop oss lite och känna lite på varandra. Det är två fighter som är bra att ha med sig nu när vi ska ta oss an Finland och Kazakhstan till helgen, säger Albin Airisniemi.

Ja, för nu väntar en vilodag under torsdagen för herrlandslaget innan fredagskvällen bjuder på den, på pappret, klart svåraste uppgiften i gruppspelet. Detta då Finland, som tidigare under onsdagen även de tog sin andra raka seger i gruppspelet då de besegrade Kazakhstan med 8-1, står på andra sidan.

– Det är alltid tufft och fysiskt mot Finland. Man lär vara hundraprocentig i både kropp och huvud. Då behöver vi vara här liksom. Finland är duktiga på att försvara och har snabba spelare i kontringslägen, så det blir perfekt med vilodag imorgon och få vila upp sig för att vara igång ordentligt till fredag, säger Albin Airisniemi.

Matchfakta: Sverige - USA (H)

Mål: 1-0 2’ Albin Airisniemi (Martin Landström), 2-0 6’ Christoffer Edlund (Erik Pettersson), 3-0 19’ Christoffer Edlund (Martin Landström), 4-0 22’ Albin Airisniemi (Linus Pettersson, hörna), 5-0 34’ Martin Landström, 6-0 37’ Martin Landström (Viktor Spångberg), 7-0 38’ Christoffer Edlund (Martin Karlsson), 7-1 46’ Daren Richardson (Alexander Zitouni, frislag), 8-1 47’ Christoffer Edlund, 9-1 48’ Erik Pettersson (Albin Airisniemi, hörna), 10-1 52’ Christoffer Edlund (Dennis Henriksen), 11-1 54’ Christoffer Fagerström (Dennis Henriksen), 12-1 84’ Christoffer Edlund (Anton Andersson), 13-1 86’ Joel Broberg (Martin Karlsson).

Hörnor: SWE: 20 (2) USA: 1 (0)

Utvisningar: SWE: 1x10 min 1x5 min USA: 1x10 min

Publik: 163 personer, Eriksson Arena, Åby

Domare: Mats-Olof Gustavsson (HD), Harri Pietiläinen, Joakim Grothaug (AD), Andreas Jebsen Mikkelsen (4:e)

Läs mer om mästerskapet, se spelschema och köp biljetter på den officiella VM-hemsidan >>

Se hela intervjun med Albin Airisniemi nedan:

Foto: Gert Holmér

Text & video: Martin Gustafsson

Senast uppdaterad:

Turnering- och eventkalender

2024

Mars

15-16 mars Bandyfinalerna, Västerås

21-23 mars 4 Nations Cup, Göteborg

22-24 mars Distriktslagsturneringen, Stockholm

2025

Mars

25-30 mars, Dam- och Herr-VM, Lidköping


#älskabandy

Välkommen till bandyfamiljen! Följ Svenska Bandyförbundet på sociala medier. Vi finns på Facebook, Instagram, LinkedIn och TikTok.
Facebook Instagram

Sponsorer