Foto: Fabbe & Sören / Villa Lidköping BK

Finalspelet av Svenska Cupen 2023 arrangeras av Villa Lidköping BK - flera klubbar intresserade

Nu är det klart att Villa Lidköping BK står som arrangör för Svenska Cupen 2023. Tidigare i år meddelade Svenska Bandyförbundet tillsammans med Föreningen Svensk Elitbandy att Svenska Cupen Herr får ett nytt format och att intresserade klubbar fick ansöka om värdskapet. Tre klubbar inkom med ansökan och Villa Lidköpings BK valdes som arrangör 2023.

I samband med att det nya formatet för Svenska Cupen Herr meddelades, öppnades även möjligheten för deltagande elitklubbar, på dam och herr-sidan, att ansöka om arrangörskapet för 2023. Villa Lidköping BK, Skirö AIK och Bollnäs GIF skickade in intresseanmälningar. Tanken är att olika klubbar runt om i landet ska ges möjlighet att arrangera cupen för att på så sätt också kunna ge fler bandyintresserade möjligheten att ta del av Svenska Cupen på plats.

Stannar i Lidköping ett år till

Nu står det alltså klart, efter att Svenska Bandyförbundets tävlingskommitté fattat sitt beslut, att Villa Lidköpings BK arrangerar finalspelet i Svenska Cupen 2023 i Sparbanken Arena i Lidköping 14 – 15 oktober.

– Det finns stor erfarenhet i Villa Lidköping BK av att arrangera större evenemang där både lag och publik tas väl om hand, säger Anna-Karin Larsson, Tävlingsansvarig på Svenska Bandyförbundet.

– Svenska Cupen och Lidköping har en lång tradition tillsammans och därför känns det extra kul att vi får äran att arrangera turneringen i det nya formatet. Vi ser fram emot en hel helg med bandy i absolut toppklass på både dam- och herrsidan. Vi ska också paketera finalhelgen på ett bra sätt utanför isen, tillsammans med Lidköpings befolkning, besökande bandyentusiaster och företagare, säger Villa Lidköpings klubbdirektör Jonas “Sparris” Johansson.

Redan efter sommaren kommer Svenska Bandyförbundet att gå ut med förfrågan om arrangörskap för 2024 och spika det redan under hösten.

– Vi ser väldigt positivt på att förlägga finalspelet i Svenska Cupen på olika arenor, runt om i Sverige, och anser då att det är väldigt viktigt att process och beslut tidigareläggs, säger Anna-Karin Larsson, Tävlingsansvarig på Svenska Bandyförbundet.

Så spelas Svenska Cupen 2023

Alla 14 elitserielag på herrsidan kommer från och med nu att delta i Svenska Cupen. Detta kommer att ske genom att lagen inledningsvis delas in i två grupper om sju lag där alla lag möts en gång (tre hemmamatcher och tre bortamatcher per lag). Detta gruppspel kommer att äga rum mellan slutet av augusti fram till första veckan i oktober och klubbarna planerar själva in sina respektive matcher.

När gruppspelet är avslutat går de två bästa lagen i varje grupp vidare till slutspel helgen 14–15 oktober. Där spelas semifinaler och medaljmatcher och nytt för i år är även att herrarnas och damernas cupslutspel kommer att avgöras parallellt i samma arena.

Svenska Cupen Dam spelas enligt samma format som tidigare, det vill säga att samtliga elitserielag möts i gruppspel där fyra lag kvalificeras till finalspel. Mer information om damernas gruppspel kommer senare i veckan.

Turnering- och eventkalender

2024

Mars

15-16 mars Bandyfinalerna, Västerås

21-23 mars 4 Nations Cup, Göteborg

22-24 mars Distriktslagsturneringen, Stockholm

2025

Mars

25-30 mars, Dam- och Herr-VM, Lidköping


#älskabandy

Välkommen till bandyfamiljen! Följ Svenska Bandyförbundet på sociala medier. Vi finns på Facebook, Instagram, LinkedIn och TikTok.
Facebook Instagram

Sponsorer