Foto: Romus Ramström

Så spelas herrarnas slutspel i Elitserien

Efter en rafflande sista omgång av Elitserien Herr står det nu klart hur SM-slutspelet spelas med start med åttondelsfinaler måndagen den 13 februari.

Under fredagskvällen spelades den 24:e och sista omgången av Elitserien Herr och upplösningen blev dramatisk. Nio av 13 lag hade chansen/risken att klättra eller tappa mark i tabellen inför den den sista matchen, men vilka tio lag som skulle spela slutspel stod faktiskt klart redan innan avslag.

När den inbördes rankingen mellan de tio stod det dels klart vilka som kommer att mötas i åttondelsfinalerna som startar på måndag. Matcherna spelas i bäst av tre och det bäst placerade laget i grundserien har hemmaplansfördel samt börjar matchserien på hemmaplan.

Åttondelsfinaler:

IFK Motala - IK Sirius

Vetlanda BK - Hammarby Bandy

Speldagar: 13, 15 & 17 februari

Efter fredagens matcher genomfördes även de klassiska slutspelsvalen, där grundseriesegrande Villa Lidköping, som gick igenom hela serien utan att förlora en enda match fram till fredagens plump borta mot Sandviken, fick välja först. Valen som skulle göras var dels vilken motståndare de önskar i kvartsfinalen och dels vilket av Bollnäs och Sandviken som de vill ha på sin halva i slutspelsträdet (Grupp A).

Villas val föll på att möta vinnaren mellan IFK Motala och IK Sirius i kvartsfinalen och att ta Bollnäs på sin halva av slutspelsträdet.

– Vi tittade på hur det har sett ut under säsongen mot de motståndare som fanns att välja på. Det finns inga lätta serier på något sätt, men det handlar kanske om vilken som är minst krokig. Sedan får vi se om vi får möta Bollnäs eller inte. Först ska vi ta oss förbi en kvartsfinal, säger Villa Lidköping BKs tränare Johan Sixtensson om valet av Bollnäs på sin slutspelshalva i Radiosporten, där slutspelsvalen redovisades i direktsändning.

– Det var en känsla vi hade i gruppen när vi satt och diskuterade fram och tillbaka att det passade oss bäst, om man kan uttrycka sig så. Det kommer bli tuffa fighter oavsett vilka vi får möta, säger han om valet av kvartsfinalmotståndare.

Efter dessa val valde även tabelltvåan Västerås SK och tabelltrean Bollnäs motståndare till kvartsfinalerna. De förstnämnde valde att ställas mot vinnaren mellan Vetlanda och Hammarby och hälsingarna hade därefter inget annat val än att spela derby i kvarten. Valet stod mellan de regerande mästarna Edsbyn och Broberg/Söderhamn och Bollnäs val föll tillslut på de sistnämnda. Ett val som även gör att den fjärde och sista kvartsfinalen kommer att spelas mellan Sandvikens AIK och Edsbyns IF.

– Det var två Hälsingederbyn att välja på, men Edsbyn känns som att de har bra rutin på det här som komma skall, så kanske att de kändes lite tyngre. Men vi får se vad som händer, säger Bollnäs-tränaren Peter Törnberg om valet av Broberg i Radiosporten.

– Det är häftiga matcher som ska spelas nu. Åttondelarna och så kvartsfinalerna, så det är starka lag hela vägen nu, säger Västerås SKs tränare Michael Carlsson om slutspelet.

Kvartsfinaler:

Grupp A:

Villa Lidköping BK - IFK Motala/IK Sirius

Bollnäs GIF - Broberg/Söderhamn

Grupp B:

Västerås SK - Vetlanda BK/Hammarby Bandy

Sandvikens AIK - Edsbyns IF

Speldatum: 20 februari, 22 februari, 24/25 februari, 27 februari och 1 mars

SM-finalen spelas på Studenternas IP i Uppsala
lördagen den 18 mars klockan 17.00
och biljetter köper ni på finalen.se >>

Senast uppdaterad:

Turnering- och eventkalender

2024

Mars

15-16 mars Bandyfinalerna, Västerås

21-23 mars 4 Nations Cup, Göteborg

22-24 mars Distriktslagsturneringen, Stockholm

2025

Mars

25-30 mars, Dam- och Herr-VM, Lidköping






#älskabandy

Välkommen till bandyfamiljen! Följ Svenska Bandyförbundet på sociala medier. Vi finns på Facebook, Instagram, LinkedIn och TikTok.
Facebook Instagram

Sponsorer