Foto: Gert Holmér

Johansson passerade milstolpe när Sverige blev finalklara

Det svenska herrlandslaget är klara för VM-final på hemmaplan i Åby/Växjö. Detta efter att ha spelat 2-2 i fredagens gruppspelsmatch mot Finland.

Efter två inledande storsegrar mot Norge och USA väntade tuffare motstånd för det svenska herrlandslaget under fredagskvällen då Finland stod på andra sidan i VM-gruppspelet, och det var nära att grannarna i öst straffade de blågula.

Den tidigare Edsbyn- och Sirius-spelaren Jimi Heinonen fick nämligen chansen från straffpunkten vid två tillfällen i matchen och utnyttjade båda mot en annars storspelande Henrik Kjellson i det svenska målet. Som tur var för svensk del hade lagkapten Martin Karlsson redan hunnit göra 1-0 innan dessa straffar och bara minuter efter Heinonens andra var det Martin Johanssons tur att kliva in i handlingen. Villa-försvararens bomb på en vänsterhörna kvitterade matchen till 2-2 efter knappa timmens spel och fler mål än så blev det inte i matchen. Ett oavgjort resultat som innebär att de båda länderna kommer att mötas i söndagens VM-final.

– Det var en riktigt skön träff. Det var det, säger en leende Martin Johansson efter matchen och konstaterar även att han är tämligen nöjd med lagets insats trots tappad poäng.

– Det är en väldigt tight historia. Det var målsnålt, tufft och tätt. Det var första matchen där det gällde lite och vi fick ordentligt motstånd, så nu vet vi vilken nivå vi måste ligga på.

Med tanke på den kamp om VM-pokalen som väntar på söndag så menar Johansson att han och hans lagkompisar inte heller spelade ut hela registret under fredagskvällen. Några ess finns allt kvar i rockärmarna.

– Vi har många nivåer till, känns det som. Vi ska gå hem och titta på den här matchen och fila på någonting som blir väldigt, väldigt bra på söndag, säger 35-åringen.

Utöver finalplatsen kunde Martin Johansson även få jubla lite för egen del också. Mötet med Finland innebar nämligen att han nu har passerat milstolpen för 50 spelade A-landskamper. Något som han är den 64:e svenske herrspelaren genom tiderna att uppnå.

– Det är väldigt skoj! Jag känner mig väldigt stolt varje gång jag drar på mig landslagströjan. Väldigt stolt är jag, säger han med ett leende.

Matchfakta: Sverige - Finland (H)

Mål: 1-0 3’ Martin Karlsson, 1-1 19’ Jimi Heinonen (straff), 1-2 52’ Jimi Heinonen (straff), 2-2 59’ Martin Johansson (Erik Säfström, hörna)

Hörnor: SWE: 12 (1) FIN: 4 (0)

Utvisningar: SWE: 2x10 min FIN: -

Publik: 1 009 personer, Eriksson Arena, Åby

Domare: Mats Eriksson (HD), Oskar Haraldsson, Harri Pietiläinen (AD), Joakim Grothaug (4:e)

Läs mer om mästerskapet, se spelschema och köp biljetter på den officiella VM-hemsidan >>

Se hela intervjun med Martin Johansson nedan:

Foto: Gert Holmér

Text & video: Martin Gustafsson

Senast uppdaterad:

Turnering- och eventkalender

2023

Augusti

September

Oktober

7–8 oktober, Svenska Cupen Ungdom, Nässjö, Sandviken och Edsbyn

14-15 oktober – Svenska Cupen finalspel – Dam och Herr, Sparbanken Arena Lidköping

21-22 oktober, Svenska Cupen Junior, finalspel i Sandviken

21-22 oktober, Supercupen, finalspel i Karlstad

November

December

2024

Januari

Februari
SM-finalerna 2023 Läs mer

#älskabandy

Välkommen till bandyfamiljen! Följ Svenska Bandyförbundet på sociala medier. Vi finns även på LinkedIn och TikTok.
Facebook Instagram

Sponsorer