IK Tellus försvarade U17-guldet - "Helt obeskrivligt"

För andra året i rad är IK Tellus svenska mästare för U17-lag. Detta efter att ha besegrat Villa Lidköping BK med 4-3 i finalen under söndagen.

Förra säsongen tog sig IK Tellus överraskande från en femteplats i Pojkallsvenskan hela vägen till finalseger med 8-3 mot Villa Lidköping och ett historiskt SM-guld. I år möttes lagen återigen i finalen och den här gången blev det klart jämnare.

Gustaf Nilsson, som blev tvåmålsskytt i U19-finalen under lördagskvällen, inledde målskyttet för Villa, men tio minuter från pausvilan kom en drömminut för stockholmarna. Detta då Paul Andersson och Dante Norell såg till att 0-1 blev 2-1.

Lagen kämpade och slet i en tät och tight match, men Tellus lyckades hela tiden hålla Villa borta från förarsätet. Gustav Högvalls kvittering till 2-2 följdes nämligen av att Abbe Örengård åter gav Tellus ledningen på en hörna och när västgötarna bara lyckades pricka målramen i sina offensiva attacker kunde tillslut samme Örengård sätta matchavgörande 2-4 i den 92:a matchminuten. Villa reducerade visserligen kort därefter, men närmare än så kom de inte.

– Det är helt obeskrivligt. Vi krigar in i sista minutrarna och så avgörs det där. Det är helt underbart att få vinna då, säger tvåmålsskytten Örengård.

– Jag tycker vi kommer ut väldigt starkt i första halvlek och lite svagare i andra, men vi arbetar oss in i det i andra och så avslutar vi jättebra, tycker jag.

Guldet var Tellus andra raka i U17 och matchvinnare Örengård hyllar sammanhållningen i laget som nyckeln till framgången.

– Det är ett jäkla skönt gäng, det här laget. Vi kämpar för varandra och krigar in i det sista. Det är det som gäller, säger han.

Matchfakta final U17 Nationell: Villa Lidköping BK - IK Tellus Bandy
Mål:
1-0 16' Gustaf Nilsson (Ville Thornberg), 1-1 36' Paul Andersson, 1-2 37' Dante Norell (Jacob Fridén), 2-2 58' Gustav Högvall (Ludvig Åhman), 2-3 68' Abbe Örengård (Dante Norell, hörna), 2-4 92' Abbe Örengård (Erik Ekmark), 3-4 93' Gustav Högvall.
Hörnor: VLBK: 6(0) IKT: 5 (1)
Utvisningar: VLBK: 1x10 min IKT: 1x5 min
Publik: 254 personer, Ruddalens Ishall
Domare: Gustaf Bortas (HD), Gustav Olhans, Patrik Widmark (AD), Linus Rydell (4:e).

Se hela intervjun med Abbe Örengård nedan:

Foto: Gert Holmér

Senast uppdaterad:

Turnering- och eventkalender

2023

Oktober

7–8 oktober, Svenska Cupen Ungdom, Nässjö, Sandviken och Edsbyn

14-15 oktober – Svenska Cupen finalspel – Dam och Herr, Sparbanken Arena Lidköping

21-22 oktober, Svenska Cupen Junior, finalspel i Sandviken

21-22 oktober, Supercupen, finalspel i Karlstad

November

December


2024

Januari

19-21 januari P17-VM, Mikkeli, Finland

19-21 januari P19-VM, Norge

26-28 januari U21 Dam - Nederländerna, Mölndal

Februari

Mars

15-16 mars Bandyfinalerna, Västerås


SM-finalerna 2023 Läs mer

#älskabandy

Välkommen till bandyfamiljen! Följ Svenska Bandyförbundet på sociala medier. Vi finns även på LinkedIn och TikTok.
Facebook Instagram

Sponsorer