Foto: Romus Ramström

Giganterna möts på annandagen - så spelas Elitserien Dam 23/24

Den 28 oktober påbörjas den 52:a jakten på SM-guldet på damsidan i svensk bandy och nu står det klart hur spelschemat ser ut för Elitserien Dam säsongen 2023/24.

Säsongen 2022/23 slutade med att Villa Lidköping BK tog sitt tredje raka SM-guld på damsidan, men laget utmanades in i det sista av Västerås SK. Nu väntas de båda lagen återigen vara de som främst gör upp om titeln när Elitserien Dam är på väg in i en ny säsong och dessutom har ligan fått nytillskott i form av IFK Rättvik, som i vintras tog klivet upp från Damallsvenskan.

När spelschemat nu är satt står det klart att nykomlingarna från Dalarna inleder Elitserien med hemmamöte mot Sunvära SK i Rättvik Arena lördagen den 28 oktober. Samma dag som bland annat de regerande mästarinnorna från Lidköping välkomnar Uppsala BoIS till Sparbanken Lidköping Arena för seriepremiär.

– Vi ser väldigt mycket fram emot en ny säsong och det en säsong som kommer bli enklare än någonsin att följa för alla bandyälskare. I och med Elitseriens nya avtal med Bonnier News kommer samtliga matcher från Elitserien Dam för första gången att streamas, vilket är ett stort steg på vår väg mot att stärka dambandyn ytterligare, säger Per Selin, ligachef Svensk Elitbandy.

– På förhand är känslan att vi är på väg in i en säsong där Elitserien Dam kommer att bjuda på dramatik kring alla tänkbara streck i tabellen och såväl kvalitet som underhållning kommer fortsätta att ta stora kliv framåt. Utifrån förutsättningarna, med ett ojämnt antal lag i serien, tycker vi dessutom att vi har fått till ett spelschema som håller ihop omgångarna så bra som möjligt, säger Anna-Karin Larsson, tävlingsansvarig Svenska Bandyförbundet.

Ny arena plats för annandagsderby

När det senare i år vankas högtid och annandagsbandy så ser vi bland annat fram emot ett första derby i den nya arenan i Åby Arenastad i Mölndal, då KS Bandy kommer på besök. Dessutom väntar en glödhet finalrepris mellan Villa Lidköping BK och Västerås SK i Sparbanken Lidköping Arena.

Nyheter till den kommande säsongen av Elitserien Dam är att tävlingskommittén, tillsammans med föreningarna, beslutat om att kvartsfinalerna ska spelas i bäst av tre matcher. Speldagar för dessa kommer att vara onsdag, lördag och söndag.

Dessutom blir det ett nytt format på kvalet till Elitserien till följd av att lag 10 saknas den här säsongen. Det nya formatet innebär att lag 9 i Elitserien, tillsammans med vinnarna i respektive damallsvensk serie, kommer att spela en enkelserie där ettan och tvåan i den sluttabellen spelar i Elitserien 24/25.

Se hela spelschemat för Elitserien Dam 2023/24 → här

Premiäromgången

IFK Rättvik - Sunvära SK
KS Bandy - Västerås SK
Sandvikens AIK - Mölndal
Villa Lidköping BK - Uppsala BoIS
*Skirö AIK spelar sin premiärmatch borta mot Sandvikens AIK söndagen den 5 november som en konsekvens av ett ojämnt antal lag i serien.

Annandagsmatcher

IFK Rättvik - Sandvikens AIK
Mölndal Bandy - KS Bandy
Skirö AIK - Sunvära SK
Villa Lidköping BK - Västerås SK

Turnering- och eventkalender

2024

Mars

15-16 mars Bandyfinalerna, Västerås

21-23 mars 4 Nations Cup, Göteborg

22-24 mars Distriktslagsturneringen, Stockholm

2025

Mars

25-30 mars, Dam- och Herr-VM, Lidköping


#älskabandy

Välkommen till bandyfamiljen! Följ Svenska Bandyförbundet på sociala medier. Vi finns på Facebook, Instagram, LinkedIn och TikTok.
Facebook Instagram

Sponsorer