Daniel Skarps är ny förbundskapten för P19-landslaget Foto: Gert Holmér/ privat

Daniel Skarps är ny förbundskapten för P19-landslaget

Daniel Skarps är utsedd till ny förbundskapten för P19-landslaget. Han efterträder Jesper Larsson som valde att kliva av uppdraget tidigare i år. Skarps är en meriterad bandyspelare som bland annat varit tränare för både Bollnäs GIF och Broberg Söderhamn. Skarps har tidigare haft rollen som assisterande förbundskapten för P15- och P17-landslaget mellan 2016 och 2019.

Daniel skarps har spelat seniorbandy sedan han 14 år gammal debuterade i Bollnäs GIF. Därefter har det bland annat blivit elitseriespel med Edsbyns IF, Bollnäs Gif och Trollhättan/Gripen. Som ledare har han jobbat som ungdomsledare i Edsbyns IF under flera år. 2019 gick han in som ledare för Bollnäs GIF:s A-lag och under de senaste två säsongerna har han tränat Broberg /Söderhamn i Elitserien.

– Det har faktiskt ryktats lite om detta tidigare, att det kunde komma en fråga, så jag har kunnat fundera över det ett tag. Så när frågan väl kom, behövde jag ingen betänketid, det var glädjande och samtidigt hedrande! Det är ett stort och viktigt uppdrag, där min roll och insats som ledare kan ge grabbarna bra bilder att ta med sig i sin framtida karriär, säger Daniel Skarps.

– Sen finns det såklart en massa utmaningar i uppdraget också. Till exempel att på kort tid kunna se alla spelare och ta så rättvisa beslut som möjligt. Men nu när jag trappat ner från tränaransvaret i Broberg till att träna P17 i Edsbyn, så passar det väldigt bra. Jag tycker jag har möjlighet att lägga den tid som krävs för att göra ett bra jobb, säger Skarps.

    Tunga meriter genom åren

    Sveriges P19-landslag, som Daniel Skarps nu tar över, har tunga meriter i bagaget. Två VM-guld vid de senaste mästerskapen och innan dess ett VM-silver, för att nämna några. Men det är inget som avskräcker Skarps, snarare tvärt om.

    – Sverige har ju under många år varit ledande inom bandyn, tillsammans med Ryssland. Med det världsläge som råder och i Rysslands frånvaro, så är förväntningarna och målsättningen glasklar. Det är guldet som gäller i kommande mästerskap.

    – Men utöver en guldmedalj, så ligger ett stort ansvar på att skapa en attraktiv och publikvänlig bandy. Vi behöver gå i bräschen med ett ungdomligt internationellt spel, där spelglädje och fart är tydlig, säger Daniel Skarps.

      Daniel Skarps är redan i gång med att sätta ihop sin ledarstab där Johan Berglund från Bollnäs går in som biträdande förbundskapten och Stefan Sandgren går in som ansvarig slipare. Även funktionerna team manager och materialansvarig ska tillsättas. Dessutom väntar hans första landslagsläger som ny förbundskapten i september.

      – Vad gäller truppen så tycker jag det är viktigt att skapa en trygg miljö där spelarna ges utrymme att vara delaktig. Det är gamla barn eller unga vuxna, eller vad man ska kalla det, säger Daniel Skarps och skrattar till. Därför är det viktigt med en trygg miljö med fokus på glädje, så de kan slappna av, ha roligt och prestera en underhållande och bra bandy, avslutar Skarps.

        – Det känns jättebra att Daniel går in som förbundskapten. Han har erfarenheten och tryggheten från sina tidigare uppdrag. Nu laddar vi inför kommande mästerskap, säger Svenska Bandyförbundets sportchef Karin Torneklint.

        Turnering- och eventkalender

        2024

        Mars

        15-16 mars Bandyfinalerna, Västerås

        21-23 mars 4 Nations Cup, Göteborg

        22-24 mars Distriktslagsturneringen, Stockholm

        2025

        Mars

        25-30 mars, Dam- och Herr-VM, Lidköping






        #älskabandy

        Välkommen till bandyfamiljen! Följ Svenska Bandyförbundet på sociala medier. Vi finns på Facebook, Instagram, LinkedIn och TikTok.
        Facebook Instagram

        Sponsorer