Foto: Stefan Månsson

Uppsala BoIS och Sunvära SK klara för Elitserien Dam

Till säsongen 2022/23 utökas Elitserien Dam till tio lag och nu står det klart att de två nya lagen till nästa säsong blir Uppsala BoIS och Sunvära SK.

Tidigare i vintras fattades beslut om att utöka Elitserien Dam från åtta till tio lag till säsongen 2022/23 och nu står det helt klart vilka två lag som tar de två platserna i den högsta serien.

Från Damallsvenskan Norra blir det, i enlighet med den gångna säsongens tabell, Uppsala BoIS som tar klivet upp. Klubben är därmed tillbaka i den högsta serien efter att ha åkt ur våren 2020 och kanske framförallt efter en säsong där man gjort någonting så unikt som att ha spelat med två lag i samma serie. Med andra ord finns det redan nu ett brett urval av spelare för Uppsalaklubben inför återkomsten till finrummet. Avancemanget säkrades i kavaj när jagande IFK Rättvik föll mot Edsbyns IF i lagets näst sista match för säsongen.

– Det känns jättekul, givetvis. Det är jättekul för oss som förening och för hela det gänget som har varit med och gjort jobbet. Vi har haft en väldigt bred damtrupp under säsongen och nu är tanken att vi ska fortsätta med ett lag i Elitserien och ett lag i Damallsvenskan, säger Per Korpås, ordförande i Uppsala BoIS.

I den södra Damallsvenskan gick Villa Lidköpings U-lag obesegrade genom hela säsongen, men då de är ett utvecklingslag så hindrar regelverket dem från att ta klivet upp i Elitserien. Istället var det tabelltvåan Sunvära SK som fick frågan först om ta den vakanta platsen och svaret från hallänningarna blev ett rungande ja.

– Styrelsen sa direkt att man ville köra på det här och när säsongen var slut fick även tjejerna i laget frågan kring hur de kände och svaret blev att de absolut ville ta chansen. De känner att det ska bli väldigt roligt. Vi tar väl kanske inte sikte på att vinna SM-guld direkt, men det ska bli väldigt roligt, säger Karin Andersson, lagledare i Sunvära SK.

Sunvära SK har haft ett lag i Damallsvenskan i över tio år och damverksamheten i föreningen har frodats i över 40 år. Lite nytt blir det nu för föreningen att kliva upp i Elitserien, men Karin Andersson ser utmaningarna främst som sportsliga.

– Tidsmässigt och resemässigt ska det inte behöva vara så stor skillnad för oss att spela i Elitserien. Vi kommer få möta ännu tuffare motstånd nu, men vi känner också att det finns några lag som vi ska ha bra chans mot, säger hon.

För Uppsalas del känner Per Korpås att hans förening och lag står sig väl rustade när det gäller tillgången till spelare och dessutom är deras framgångar positiva för bandyn i Uppsala i stort.

– Ja, jag tycker vi står oss bra utifrån vår breda bas med spelare. Sedan för vi allmänna dialoger med övriga föreningar i stan om ambitioner och dylikt. Där är alla överens om att Uppsala är tillräckligt stort och att vi har ett tillräckligt stort underlag för att vi ska ha ett lag i Elitserien, säger han.

Text: Martin Gustafsson

Senast uppdaterad:

Turnering- och eventkalender

2024

Mars

15-16 mars Bandyfinalerna, Västerås

21-23 mars 4 Nations Cup, Göteborg

22-24 mars Distriktslagsturneringen, Stockholm

2025

Mars

25-30 mars, Dam- och Herr-VM, Lidköping


#älskabandy

Välkommen till bandyfamiljen! Följ Svenska Bandyförbundet på sociala medier. Vi finns på Facebook, Instagram, LinkedIn och TikTok.
Facebook Instagram

Sponsorer