Stor dramatik när cupsemifinalerna avgjordes

Det var på förhand två ganska klara favoriter i semifinalerna av Svenska Cupen Dam, men trots det så bjöd lördagens matcher på dramatik in i det sista.

Under lördagen spelades semifinalerna av Svenska Cupen Dam i Göransson Arena i Sandviken och den första matchen ut var en högintressant repris på förra säsongens SM-final. Villa Lidköping ställdes mot AIK och det var västgötskorna som var stora favoriter på förhand, men det syntes inte under matchinledningen.

AIK tog nämligen ledningen efter att Diana Lipanova dundrat upp en hörna i krysset och för en sekund hann nog delar av publiken fundera kring huruvida de dubbla regerande cupmästarinnorna skulle bli skakade. Svaret blev dock nej. Villa kvitterade bara fem minuter senare och även om AIK matchen igenom kämpade och slet så kunde de blåklädda sakta men säkert glida ifrån och kontrollera tillställningen. Slutresultatet skrevs tillslut till 6-2 och Villa där därmed alltjämt chansen att ta sin tredje raka cuptitel.

Villa jubel
Villa Lidköping fick jubla efter cupsemifinalen mot AIK.

– Det är tajt där ute. Det är tidigt på säsongen och jag tycker vi startar matchen lite avvaktande, men att vi jobbar oss in i det. Det handlar om att vinna matcher och det lyckas vi med idag, säger Villa-stjärnan Matilda Svenler i efter-matchen-intervjun på elitserienlive.se.

I den andra semifinalen var Västerås SK snudd på lika stora favoriter mot ett Skirö AIK som aldrig tidigare tagit sig till slutspel i cupen. Här blev det dock än jämnare och tajtare, för småländskorna spelade bra och hade inte minst en storspelande Ida Blickander som sista utpost.

Ida Blickander
Ida Blickander storspelade för Skirö i cupsemifinalen.

Den första halvleken var länge mållös och matchen stod och vägde, men inte heller efter Astrid Rosengrens 1-0 till VSK lyckades de grönvita växla upp och dra ifrån. Skirö klamrade sig fast med näbbar och klor och det var till synes bara målet som saknades.

I den andra halvleken såg Tova Grönoset ut att ge VSK välbehövligt andrum med sitt 2-0-mål efter dryga timmen, men Skirö svarade direkt. Emma Nilssons straff bara minuter efter 2-0-målet gick via både VSK-målvakten Isabelle Larsson och stolpen, men befann sig därefter i mål och matchen levde.

Slutminuterna blev intensiva och känslan var att en kvittering hängde i luften. De båda målvakterna fortsatte storspela, men i den 91:a minuten kunde Karla Thuresson peta in 2-2 från nära håll och matchen såg ut att gå mot förlängning. Så blev det dock inte. I matchens 93:e minut skickade Wilma Wachenfeldt iväg ett skott för VSK, som lagkapten Charlotte Selbekk var först på returen på och efter mycket möda och stort besvär kunde de grönvita ta sig till sin fjärde raka final i Svenska Cupen.

– Det satt långt inne. Det gjorde det, men i slutändan tycker jag att det är rättvist, säger VSK-målvakten Isabelle Larsson.

– Vi har ganska många dåliga moment, men också tillräckligt många bra för att vinna matchen tydligen. Men vi hade kunnat göra det mycket bättre, fortsätter hon.

VSK jubel
Charlotte Selbekk skör VSK till cupfinal på tilläggstid.

I och med lördagens resultat väntar nu en placeringsmatch mellan AIK och Skirö och en final mellan Villa Lidköping och Västerås under söndagen.

– Först och främst ska det bli väldigt roligt att spela final, men vi vet också att det är ett väldigt bra lag vi möter. Vi får åka hem till hotellet och snacka ihop oss, säger Isabelle Larsson inför söndagens final.

Båda söndagens matcher sänds, precis som semifinalerna, på elitserienlive.se med starttiderna 11.00 respektive 14.00.

Text: Martin Gustafsson