Slutspelsklart i Svenska Cupen - Så spelas semifinalerna

Under lördagen avslutades gruppspelet i Svenska Cupen Herr och nu står det klart att det blir Villa Lidköping, Västerås SK, Sandvikens AIK och Edsbyns IF som spelar semifinal under söndagen.

Efter fredagens sex intensiva matcher inleddes lördagens begivenheter i Sparbanken Lidköping Arena med att Edsbyn ställdes mot Sandviken. Båda lagen vann sina respektive matcher under fredagen och nu gällde det att koppla grepp om en plats i slutspelet. Den uppgiften lyckades dock inget av lagen med fullt ut då matchen slutade 1-1.

– Det är som det brukar vara (mellan oss reds. anm.), målsnålt och jämnt. Det är en del lägen idag ändå, tycker jag, så jag tycker båda lagen spelar bra, säger SAIK:s Victor Berling till Elitserien Live.

– Det är en helt okej match, tycker jag. Jag tycker det var stora framsteg från vår sida jämfört med förra matchen. Vi driver på lite mer nu och åker mer för varandra, så jag tycker det kändes bättre, säger Edsbyns Martin Frid.

Två mål blev det även i lördagens andra match, men där var det ett och samma lag som svarade för båda. Ja, till och med en och samma spelare. AIK lyckades nämligen studsa tillbaka efter 1-4-förlusten mot Sandviken under fredagen och Tobias Nybergs dubbla kassar såg till att IFK Motala besegrades på ett, till synes, komfortabelt sätt.

– Vi gör en väldigt bra första halvlek där vi har det mesta. De skapar egentligen ingenting och vi kunde ha gjort lite fler mål. I andra är det väl sådär. Vi skapar inte jättemycket lägen och vi slarvar väldigt mycket. Nej, det är sådär i andra halvlek. Vi blir lite trötta också, säger tvåmålsskytten Nyberg.

I Grupp A blev avgörandet dramatiskt. När Västerås SK gick in till Aros-mötet med Sirius var det enda man visste att seger med två mål eller fler skulle innebära semifinalspel, men Uppsala-laget stretade emot mer än väl. Först efter 43 minuters spel lyckades de grönvita ta ledningen för första gången i matchen, men de skulle tillslut få jubla fullt ut. Med bara en och en halv minut kvar av ordinarie tid satte nämligen Jesper Jonsson 3-1 och säkrade därmed VSK:s avancemang.

– Till skillnad från gårdagskvällen (2-3-förlusten mot Broberg) så ville vi väldigt mycket idag, på gott och ont. Men det gick vägen. Det kändes som att det var fullt ös i 60 minuter åt båda håll, så jag tror att det var ganska kul att titta på i alla fall. Det är skönt att vi går segrande ur det tillslut, säger matchhjälte Jonsson.

VSK:s seger gjorde att mötet mellan Villa Lidköping och Broberg/Söderhamn blev helt och direkt avgörande för vilket av lagen som skulle gå vidare. Hälsingarna skulle klara sig på oavgjort, men ett sådant resultat var de egentligen aldrig riktigt nära. De regerande cupmästarna trampade gasen i botten från start och comebackande Alexander Karlgren var väldigt nöjd med sitt lags insats i 7-2-segern.

– Jag tycker vi gör vår bästa match hittills i turneringen. Alla vill vara med. Vi har en hög delaktighet och det kändes som att alla var sugna. Det var inget snack liksom, ”Idag ska vi vinna!”, säger Karlgren och menar att pressen att verkligen behöva vinna inte störde laget.

– Vi var ju tvungna att vinna matchen för att gå vidare, men jag tycker inte att vi kände av det. Det var bara att få igång vårt spel och får vi det så vet vi att vi oftast vinner.

Med Villa och Västerås klara för varsin semifinal skulle därefter deras motståndare tas fram och först ut att säkra sin gyllene söndagsbiljett var Sandvikens AIK. Laget toppade Grupp B på målskillnad redan inför den sista omgången och behövde således ”bara” besegra ett redan avsågat IFK Motala för att ta sig vidare. Något laget tillslut gjorde med bekvämlighet. Slutresultatet skrevs tillslut till 9-2, bland annat efter att 17-årige Lucas Mossberg gjort både sitt första och andra mål i A-lagströjan och även pappa Daniel blivit målskytt i matchen.

– Det är klart att det är jätteroligt att han, först och främst, får vara med och lära och sedan också lyckas göra två mål. Det är klart att det är jätteroligt, säger Daniel Mossberg om sonens succé.

– Det var en bra match av oss. Det rann iväg lite i slutet, men vi gör det bra. Vi har tålamod hela tiden. Vi kör hela matchen och slappnar inte av bara för att vi går ifrån lite. Vi kör hela tiden, säger 17-årige Lucas om SAIK:s insats.

Lördagens, och hela gruppspelets, avslutande match blev således även den en direkt avgörande match där Edsbyn och AIK gjorde upp om den sista semifinalplatsen. Christian Frohms 2-1-mål för AIK med den första halvlekens sista bolltouch tycktes psykologiskt blytungt, men Edsbyn kom tillbaka i den andra halvleken tack vare ett distansskott från Joakim Svensk. AIK hade en hörna från storstjärnan Erik Pettersson i stolpen i slutminuten, men oavgjort räckte för "Byn", som därmed är klara för semifinal för fjärde året i rad.

– Det var hårt. Det var jämnt. Det är väl två ganska jämna lag. Det är svårt att analysera direkt efter, men det kändes som att det var en ganska jämn match. Vi skapar ganska mycket i början och det kändes som att vi skulle ha ledningen då, men vi får inte riktigt in bollen och så får vi jaga, säger Joakim Svensk i Elitserien Live och fortsätter:

– Nu blir det väl att käka lite och så sova för att ladda upp för imorgon. Det är tidig match, så man hinner inte tänka så mycket. Det är på det igen bara.

I och med lördagens resultat kommer söndagens matcher att spelas enligt följande:

09.00 Semifinal 1: Villa Lidköping BK - Edsbyns IF

11.00 Semifinal 2: Sandvikens AIK - Västerås SK

16.00 Final: Vinnare semi 1 - Vinnare semi 2

Foto: Rasmus Abrahamsson

Text: Martin Gustafsson

Senast uppdaterad:

Turnering- och eventkalender

2024

Mars

15-16 mars Bandyfinalerna, Västerås

21-23 mars 4 Nations Cup, Göteborg

22-24 mars Distriktslagsturneringen, Stockholm

2025

Mars

25-30 mars, Dam- och Herr-VM, Lidköping


#älskabandy

Välkommen till bandyfamiljen! Följ Svenska Bandyförbundet på sociala medier. Vi finns på Facebook, Instagram, LinkedIn och TikTok.
Facebook Instagram

Sponsorer