Så var första dagen av Svenska Cupen Herr

Under fredagen inleddes Svenska Cupen Herr i Sparbanken Lidköping Arena och det blev en intensiv dag med hög kvalitet på samtliga sex matcher.

Den 18:e upplagan av Svenska Cupen Herr inleddes under fredagen och det blev en rivstart direkt med ett riktigt stormöte mellan hemmalaget Villa Lidköping och Västerås SK. En match där det var grönvitt som stod för effektiviteten. Joel Engström blev cupens första målskytt med en hörnkanon upp i nättaket och därefter släppte västmanlänningarna aldrig greppet. Tillslut besegrade man de två senaste årens cupmästare med 4-2 och fick en drömstart på helgen.

– Jag tycker vi kliver ut direkt i första halvlek och jobbar hårt för varandra. Vi vinner mycket bollar i defensivt straffområde som gör att vi kan vinna den här matchen med 4-2 tillslut, säger tvåmålsskytten Pontus Vilén.

I den andra matchen i Grupp A ställdes Broberg mot Sirius och precis som i den föregående föreställningen skrevs slutresultatet till 4-2. Den hår gången var det i Brobergsfavör efter att lagen till stora delar ägt varsin halvlek av matchen. Tungan på vågen blev tillslut Jonas Engström med sina två mål för hälsingarna i den andra halvleken och anfallskollegan Jesper Öhrlund tyckte att laget växte in i matchen på ett bra sätt.

– Jag tycker att andra halvlek är en bättre halvlek från oss faktiskt. Vi är inte helt hundra i första där vi gick mycket på rus och inte fick riktig ordning på spelet, tycker jag. Det var lite bättre i andra och så får vi fina lägen att kontra när de kliver upp på oss. Jag tycker att vi löser det ganska bra, säger Öhrlund i tv-sändningen på elitserienlive.se.

När Grupp B inleddes så var det med ett Edsbyn som verkligen såg till att rivstarta mötet med IFK Motala. Trots att laget rest den långa vägen ner till Lidköping så sent som under fredagsmorgonen så tog det bara en dryg minut för lagkapten Oscar Wikblad att sätta 1-0 för ”Byn”. I likhet med dagens tidigare vinnare såg man därefter också till att inte släppa greppet när man väl fått det och även dagens tredje match slutade tillslut med 4-2 på resultattavlan.

– Det var skönt. Det var en tuff match såhär när vi åkte tidigt i morse och hade en lång resa med lite trötta kroppar sådär, så det är skönt att vara igång, säger Wikblad och fortsätter om den fina starten på matchen:

– Det är klart att det är extra skönt när det är lite kortare matcher att få en bra start att gå på. Vi kämpar hela matchen och det är skönt att vi lyckas vinna.

De två sista lagen att göra sina första matcher på Sparbanken Lidköping Arenas is var AIK och Sandviken och för första gången under fredagen så slutade en match inte 4-2. Det var dock inte långt därifrån. Sandviken kontrollerade dock matchen från start och 2-0-ledningen i paus var dubblad knappa kvarten in i den andra akten. AIK reducerade tämligen omgående efter 4-0-målet, men mer än så blev det inte för Gnaget och istället blev det en smakstart på cupen för SAIK.

– Det var skönt. Jag tycker det var en stabil match och jag tycker vi gör ganska bra saker. Första matchen är alltid ganska dryg här nere. Det är lite mjuk is, så man får chocka kroppen lite, men jag tycker vi gör det på ett stabilt sätt, säger tvåmålsskytten Linus Forslund till Elitserien Live.

Den andra omgången av Grupp A bjöd inledningsvis på ett måstemöte mellan Sirius och Villa Lidköping och även om det var Villa som hade pressen på sig så var det också de som levererade bäst. Om det hade varit ineffektivt mot Västerås så var det nu raka motsatsen för hemmalaget, som bland annat fick se poängkungen Christoffer Edlund sätta tre mål i 7-2-segern. Edlund som alltjämt har chansen att vinna poängligan i Svenska Cupen för sjätte raka gången (räknat på de upplagor där han själv deltagit).

– Vi kommer ut oerhört aggressiva i vår defensiv och börjar bra offensivt också. Vi hade mycket delaktighet och satte upp ett bra tempo, tycker jag, och det gynnade oss resten av matchen. Vi satte tonen direkt och gör en riktigt, riktigt bra match, säger Edlund, som inte tycks lägga allt för mycket fokus på den egna poängproduktionen.

– Det vore hemskt kul att spela matcherna på söndag och då ska jag se till att försöka stegra min egen form. Det började nu i den andra matchen, men så får vi se. Det är klart att jag ska försöka producera (skratt).

I fredagens avslutande match var det en kamp om vilka som skulle koppla ett järngrepp om en av slutspelsplatserna i Grupp A när Västerås ställdes mot Broberg. En match som bjöd på en jämn första halvlek där lagen svarade för varsitt mål, men där VSK-liberon Rasmus Sjöströms lindriga matchstraff kom att hamna i fokus. Trots att Sjöström saknades på banan så lyckades VSK streta emot bra även i den andra halvleken. 1-1 blev 2-2, men med bara fyra minuter kvar att spela lyckades hälsingarna ta ledningen med 3-2 genom Rasmus Linder. Ett mål som också visade sig bli matchavgörande.

– Det är skönt att ta sådana här segrar. Det var en jämn match, men vi lyckas trycka in den på slutet. Det är rätt jämnt. Vi jobbar bra defensivt och får ut dem på sidorna oftast, säger Brobergskaptenen Daniel Burvall Jonsson för att sedan ge sin syn på den dramatiska upplösning som väntar av gruppspelet under lördagen där hans lag inte är säkra på avancemang trots två raka segrar under fredagen.

– Det var synd att inte Villa tog Västerås, för då hade det varit klart, men så är det. Vi ska spela om det imorgon.

Lördagens matcher inleds klockan 10.00 med mötet mellan Edsbyn och Sandviken. Alla matcher från Svenska Cupen Herr ser du på elitserienlive.se.

Foto: Team Fabbe/Sören

Text: Martin Gustafsson

Turnering- och eventkalender

2024

Mars

15-16 mars Bandyfinalerna, Västerås

21-23 mars 4 Nations Cup, Göteborg

22-24 mars Distriktslagsturneringen, Stockholm

2025

Mars

25-30 mars, Dam- och Herr-VM, Lidköping


#älskabandy

Välkommen till bandyfamiljen! Följ Svenska Bandyförbundet på sociala medier. Vi finns på Facebook, Instagram, LinkedIn och TikTok.
Facebook Instagram

Sponsorer