Foto: Peter Johansson/ Nässjö IF

Fösta landskamperna på tre år för herrlandslaget - vinst och oavgjort

Sveriges herrlandslag spelade sina första landskamper på tre år under helgen den 14–16 oktober. De mötte Sveriges U21 Herr och det finska A-landslaget i Stinsen Arena i Nässjö med Nässjö IF som arrangör. Matcherna var även förbundskapten Mattias Sjöholms första tillsammans med truppen, vilka slutade 3–2 mot Finland och oavgjort, 3–3, mot U 21 Herr.

Herrlandslaget inledde helgen med match mot Finland. En match som hade en del att önska från Sveriges håll, enligt förbundskapten Sjöholm, men som trots det slutade med vinst.

– Spelmässigt är de första 25–30 minuterna bra för att vara första matchen och vi får till många saker som vi pratat om innan. Men vi det lilla sista ville sig inte riktigt så målen uteblev. Hade vi fått in ett par bollar till i början hade matchbilden varit annorlunda. Men sen tappade vi lite av spelet efter det och även i delar av andra halvlek, och då blir det lite mer nerv, säger Mattias Sjöholm.

– Men det är bra att få en sådan match också. Det finns en hel del bra saker vi kan ta med oss från den här matchen och några saker som vi behöver slipa på. Men vi vann och det är alltid skönt, fortsätter Sjöholm.

  Intern landskamp slutade oavgjort

  Helgens avslutande match var den mellan herrlandslaget och Sveriges U 21 Herr. Även här fanns detaljer att slipa på för truppen inför kommande landskamper.

  – Ja, vi var trögstartade och sega och kom inte riktigt upp på nivå. U 21-laget var supersugna och det borde vi också vara, säger Sjöholm. Så det stämde inte riktigt. Vi testade att spela med en annan formation den matchen och fick inte till det riktigt som vi hoppats. Och eftersom vi inte har spelat tillsammans innan så har man inte så mycket bilder att falla tillbaka på. U21 gjorde det bra däremot. De är samspelta och har hunnit lite längre med jobbet att bygga ett spel, fortsätter Mattias Sjöholm.

   I det stora hela tycker Sjöholm att det är det skönt att komma i gång med matcher. Herrlandslagstruppen har inte spelat landskamp sedan 2020 och han är själv dessutom relativt nytillträdd i rollen som förbundskapten.

   – Vi hade en kul helg och det var roligt att träffa alla. Vi börjar där och bygger på längre sikt. Det innefattar hur vi agerar och vår identitet , vilken typ av spel vi vill stå för. Vi hade bra diskussioner med spelarna som vill vara med och utveckla spelet och det är viktigt. Vi har pratat mycket kring själva spelet både offensivt och defensivt. Det hänger mycket på att spelarna är involverade i hela processen kring hur vi ska spela, för det är ändå de som ska genomföra det. Sen är det vår roll i ledarteamet att se till att det följs, säger Sjöholm.

   – Nu när vi har spelat två matcher har vi möjlighet att titta på det vi har pratar om. Det blir vårt jobb att plocka fram goda exempel som vi ska vara tydliga kring när det kommer till vårt sätt att spela, avslutar Mattias Sjöholm.

    Senast uppdaterad:

    Turnering- och eventkalender

    2023

    Augusti

    September

    Oktober

    7–8 oktober, Svenska Cupen Ungdom, Nässjö, Sandviken och Edsbyn

    14-15 oktober – Svenska Cupen finalspel – Dam och Herr, Sparbanken Arena Lidköping

    21-22 oktober, Svenska Cupen Junior, finalspel i Sandviken

    21-22 oktober, Supercupen, finalspel i Karlstad

    November

    December

    2024

    Januari

    Februari
    SM-finalerna 2023 Läs mer

    #älskabandy

    Välkommen till bandyfamiljen! Följ Svenska Bandyförbundet på sociala medier. Vi finns även på LinkedIn och TikTok.
    Facebook Instagram

    Sponsorer