Foto: IK Tellus

Anmälan till säsongen 22/23 är nu öppen – flera nyheter på ungdomssidan

Inför säsongen 2022/23 har Tävlingssystemet FX nu öppnat för föreningarna att registrera övergångar, spelaravtal och licenser. På måndag, 25 april, kommer dessutom alla förbundsserier göras tillgängliga för anmälan. Anmälan är öppen fram till 31 maj. Svenska Bandyförbundet presenterar i år flera nyheter på ungdomssidan, bland annat en ny, regional serie för 17-åringar.

Under hösten 2021 startades en serieutredning, med målsättningen att i mars 2022 kunna presentera resultatet för beslut om ev. ändringar inför säsongen 2022/23. Dessvärre kom ytterligare en våg av covid-19 i vägen och omkullkastade planeringen och utredningen fick läggas på is.

Ett viktigt område i utredningen har däremot fortsatt diskuterats under säsongen, och det är våra ungdomsserier. Tävlingsansvariga i distrikten och flera föreningar har lyft frågan och statistik visar att vi tappar många lag och ungdomar när de slutar 9:an.

– Svaren från den enkät vi skickade ut i november, som en del i serieöversynen, var mycket värdefulla. Vi kunde bland annat se många exemplen där spelare slutat spela bandy när de börjar gymnasiet vilket gör att föreningar fått svårt att få ihop lag i dessa åldrar, säger Anna-Karin Larsson, tävlingsansvarig på Svenska Bandyförbundet.

Ny serie för 17-åringar

  Tävlingskommittén har därför tagit ett beslut att komplettera ungdomsserierna med en regional U17-serie, i syfte att minska glappet mellan U16 och U19-serierna på breddsidan. Målsättningen är att alla föreningar skall kunna komma till spel i någon U17-serie och att inga spelare skall behöva sluta på grund av att det inte finns något lag att spela i. Även Flickallsvenskan (F17) utreds, men inget beslut om förändring finns för säsongen 2022/23.

  För att ytterligare förstärka inriktningen på de olika serierna och skapa flexibilitet har namnen uppdaterats till ”Nationella” respektive ”Regionala” och förbundet har förtydligat hur dispenser och kombinationslag kan användas. De Nationella serierna (dvs. före detta Juniorelitserien och Pojkallsvenskan) är oförändrade och kommer administreras av förbundet centralt och de Regionala serierna kommer nu i högre grad administreras av distrikten.

  Förändringarna har genomförts i samverkan med distriktens tävlingsansvariga, som har god insikt i behoven på lokal och regional nivå.

  – Vi väljer att inte ta bort någon serie, till förmån för den nya regionala U17-serien, eftersom vi är lite sent ute med förändringen, säger Anna-Karin Larsson. Vi uppmanar därför alla att anmäla lag efter bästa förmåga, med hjälp av beskrivningen. Därefter kommer förbundet och tävlingsansvariga i distrikten ha dialog med föreningarna, när vi fått in anmälningarna, för att hitta bästa serie för varje enskilt lag, avslutar Anna-Karin Larsson.

   Mer information finns här (inför säsongen 2022/23 under rubriken Serier & Cuper i huvudmenyn)

   Turnering- och eventkalender

   2022

   Augusti

   27–28 augusti Bandyforum Elit 2022 - Elittränarträff dam och herr

   September

   8–9 september, landslagssamling för U21 Herr och herrlandslaget, Uppsala

   9–11 september, landslagssamling för F17, U21 Dam och damlandslaget, Rättvik

   30 sept–2 oktober Svenska Cupen Herr, Lidköping

   Oktober

   8–9 oktober, Svenska Cupen Ungdom Omgång 1 (Edsbyn, Sandviken, Stockholm, Nässjö)

   14–16 oktober, Trenationsturnering, Nässjö, Sverige

   15–16 oktober, Svenska Cupen Dam slutspel, Sandviken

   15–16 oktober, Svenska Cupen Junior slutspel, Edsbyn

   22–23 oktober, Supercupen slutspel, Karlstad

   29–30 oktober, Svenska Cupen Ungdom Omgång 2 (Edsbyn, Stockholm, Vänersborg, Vetlanda)

   November

   23 november Arenadag 2022 - Bygg för framtiden! Örebro

   December

   2–3 december, landskamper Dam, Norge
   26–28 december Mini World Cup, Vetlanda

   Januari 2023

   20–21 januari, Trenationsturnering, Finland

   Fler datum kommer snart...


   Om SM-finalerna 2022

   #älskabandy

   Välkommen till bandyfamiljen! Följ Svenska Bandyförbundet på sociala medier. Vi finns även på LinkedIn och TikTok.
   Facebook Instagram

   Sponsorer