Villa Lidköping vann den dramatiska cupfinalen mot Västerås SK under söndagen. Foto: Gert Holmér

Villa Lidköping försvarade cuptiteln - "Fanns ingenting att spara på"

Villa Lidköping är vinnare av Svenska Cupen Dam för andra året i rad. Detta efter att ha besegrat Västerås SK med 4-3 i en högdramatisk final.

Söndagen var avgörandets dag i ABB Arena, Västerås, där Svenska Cupen Dam skulle avgöras. Dagen inleddes med tredjeprismatch mellan AIK och Sandviken och det skulle visa sig att bli en match i den tydliga taktikens tecken. Esa Määttäs AIK Bandy fortsatte nämligen på den inslagna väg de gav sig in på redan under lördagen med ett väldigt lågt försvarsspel och ett oerhört kompakt lag.

Det gav sånär en imponerande upphämtning mot Villa Lidköping BK under lördagen, men under söndagen gav det resultat fullt ut. I omställningsspelet briljerade nämligen kanske framförallt Olga Rodionova, som med tre mål och en assist såg till att AIK Bandy tillslut kunde vinna bekvämt med 4-1.

Jämn final

Dagens stora höjdpunkt var dock eftermiddagens final mellan de regerande cupmästarinnorna Villa Lidköping BK och deras stora rival de senaste åren, hemmalaget Västerås SK, och höjdpunkt var precis vad matchen blev.

Favoriterna Villa fick nämligen en blytung start på matchen då VSK imponerade stort och Galina Mikhailova fullständigt dundrade upp matchens första hörna i krysset redan i den tredje matchminuten. Åtta minuter senare hade Linda Lohiniva utökat ledningen till 2-0 i misstänkt offsideposition och Villa hade tydliga problem att hantera den grönvita kvaliteten och defensiven.

Västgötarna fortsatte dock att sakta men säkert jobba sig in i matchen och när Sanna Gustafsson reducerade till 1-2 från straffpunkten i den 34:e minuten var känslan att matchen var helt jämn. Resultatet stod sig till halvtidsvilan, men därefter skulle matchen explodera igen.

– Jag tycker att det är en ganska jämn match, men VSK kommer upp ganska högt på oss i början av matchen och det kändes inte som att vi var så beredda på det. De överraskade oss, men vi kommer igång igen i slutet av halvleken och gör det bra, sade en av matchens stora artister, Villas Moa Friman, i halvtidsintervjun i sändningen hos Sportbladet Play.

Den här gången var det Villa som fick en kanonstart på halvleken. Det tog bara 30 sekunder för skyttedrottningen Tilda Ström att kvittera till 2-2 och tre minuter senare drog samma Ström in 3-2 på halvvolley från distans.

– Vi kände att vi var tvungna att komma ut och vinna den här finalen, så det fanns ingenting att spara på, konstaterar Moa Friman, som assisterade till 3-2-målet.

Time out och neddraget tempo

Västerås tog en timeout för att försöka komma till bukt med problemen, men hade svårt att lyckas. Spelmässigt såg matchen kanske rentav ut att vara på väg att rinna dem ur händerna, men hela helgens bästa VSK-spelare, Galina Mikhailova, hade inte gett upp. I den 56:e minuten, serverad av nyförvärvet Astrid Rosengren, kunde ryskan kvittera ur vänstervinkeln och återigen var matchen helt jämn.

Matchens betydelse började bli påtaglig när tempot drogs ner av rädsla för att göra misstag och under en lång stund var det ett schackparti på isen med frågan om vem som skulle våga kliva fram och bli hjälte. Svaret blev Matilda Svenler.

Villas 27-åriga landslagsstjärna serverades ytterst delikat av anfallskollegan Tilda Ström precis innanför straffområdeslinjen i den 79:e matchminuten och avslutet bara small uppe i första krysset bakom VSK-målvakten Isabelle Larsson. Ett mål som skulle visa sig ge Villa Lidköping lagets andra raka titel i Svenska Cupen Dam.

– Man har varit med ett tag så det är klart att man vet att läget kommer att komma, då gäller det att se till att det sitter också. Det gjorde det idag, säger matchhjälten Svenler till Bandypuls.

Glädjescenerna på slutsignal gick inte att ta miste på i Villa-lägret. En explosion i känslor efter en match med rejält hög anspänning.

– Man hinner inte känna så mycket känslor under matchens gång, men nu är vi bara jätteglada att det gick vägen för oss. Det hade precis lika gärna ha kunnat gå bra för Västerås. Det var en så pass tajt match, men vi drog det längsta strået och gjorde det jättebra, säger Moa Friman i Sportbladets sändning.

Söndagens seger i Västerås, samtidigt som Villa Lidköping P19 även vann Svenska Cupen Junior hemma i Sparbanken Lidköping Arena, innebär även att Villa Lidköping nu har vunnit cuptrippeln (Herr, Dam och Junior) två år i rad.