Foto: Romus Ramström

Villa Lidköping Dam vann första SM-guldet

För första gången någonsin är Villa Lidköping BK svenska mästare på damsidan. Detta efter att laget besegrat Västerås SK med 6-3 i Recoverhallen under lördagen.

Efter att ha vunnit samtliga 17 matcher i grundserien och två raka semifinaler mot Skutskär var Villa Lidköping stora förhandsfavoriter inför SM-finalen mot de regerande mästarinnorna Västerås SK, men matchen i Recoverhallen var länge jämn och oviss. Lagen följdes åt fram till den 74:e matchminuten då Matilda Svenler satte det som skulle visa sig bli matchavgörande 4-3 på hörna. Bara sekunder efter att Tranås-tjejen själv missat en straff.

– Vi får en straff och jag kommer in från bänken för att skjuta den, men blev missnöjd över min bollträff. Den var inte alls bra, så jag sa direkt att jag skulle ta hörnan för att ta revansch på mig själv. Det var riktigt skönt att den satt, säger Svenler.

Det blev tillslut seger med 6-3 för västgötarna, som därmed inte bara får fira en säsong helt utan förluster, utan även klubbens första SM-guld någonsin på damsidan.

– Det har varit en fantastisk resa. Den har varit jättekul att få vara med på och att få se de här yngre spelarna utvecklas under mina tre år här. När jag kom till Lidköping så sa vi att vi skulle vara ett topp tre-lag i Sverige inom tre år och nu står vi här med ett SM-guld, så det känns helt fantastiskt, säger Matilda Svenler.

Matchfakta

Villa Lidköping BK - Västerås SK: Mål: 1-0 7' Julia Wallgren (Sanna Gustafsson, hörna), 1-1 13' Charlotte Selbekk (Malin Persson), 2-1 24' Lisa Östman, 2-2 30' Ingrid Heien Bjonge, 3-2 35' Matilda Svenler (Tilda Ström), 3-3 54' Emelie Åkerlund (Malin Persson), 4-3 74' Matilda Svenler (Viktoria Karlsson, hörna), 5-3 84' Ida Friman, 6-3 90' Tilda Ström.
Utvisningar: Villa: 3x10 min VSK: 2x10 min
Hörnor: Villa: 12 (2 mål) VSK: 7 (0)

---

Text: Martin Gustafsson

Foto: Romus Ramström

Turnering- och eventkalender

2024

Januari

19-21 januari P17-VM, Mikkeli, Finland

19-21 januari P19-VM, Norge

19-21 januari 3-nationsturnering, herrar, Karlstad

26-28 januari U21 Dam - Nederländerna, Mölndal

Februari

Mars

15-16 mars Bandyfinalerna, Västerås

21-23 mars 4 Nations Cup, Göteborg

22-24 mars Distriktslagsturneringen, Stockholm






#älskabandy

Välkommen till bandyfamiljen! Följ Svenska Bandyförbundet på sociala medier. Vi finns på Facebook, Instagram, LinkedIn och TikTok.
Facebook Instagram

Sponsorer