Annika Karlsson, SISU idrottsutbildarna och Alexander Mayborn, Svenska Bandyförbundet Foto: Svenska Bandyförbundet

Svenska Bandyförbundets startar två nya utbildningar för barn- och ungdomsledare

Svenska Bandyförbundet lanserar nu Introduktionsutbildning för tränare samt Grundutbildning för tränare med start i mitten av september 2021. Utbildningarna vänder sig till barn- och ungdomsledare med syfte att ge alla ledare en god grund att stå på i sitt ledarskap.

– Under våren har vi sett över vår struktur när det kommer till utbildning på Svenska Bandyförbundet därefter har vi byggt en helt ny utbildningsstege för våra ledare. Barn och ungdomar samt deras ledare är vår sports framtid. De har inte tid att vänta på rätt skolning, därför bestämde vi oss tidigt för att prioriterat våra barn och ungdomsledarutbildningar i första hand, säger Alexander Mayborn, utbildningsansvarig på Svenska Bandyförbundet.

Hur snart kan hela utbildningsstegen vara färdig?
Vi tar detta steg för steg för att bygga en utbildningsstege som är kvalitetssäkrad rakt igenom. Självklart skulle vi kunna kasta ur oss olika utbildningar för syns skull och slå oss själva för bröstet och säga ”se på oss vad mycket vi har att erbjuda!”. Men är utbildningarna inte fyllda med rätt saker så blir det bara motsatt effekt. Vår målsättning är att våra ledare ska känna ”Shit, vad bra! Detta gav mig verkligen något som jag kommer ha användning av ute i verksamheten och höja både min och spelarnas nivå”, fortsätter Alexander Mayborn.

  Vad är det för typ av utbildningar ni lanserar nu och vem vänder de sig till?Introduktionsutbildningen är första steget på förbundets utbildningsstege. Den kommer att erbjudas via webben vid ett par tillfällen under säsongen och vänder sig till ledare som är helt nya i bandyn. Vi ser det som en Välkommen till bandyn-utbildning, en utbildning som skall ge nya ledare en god inblick i vad svensk bandy står för och vad vi jobbar för, men även ge redskapen för att bedriva träningar, säger Alexander Mayborn.

  – Steg två på utbildningsstegen är Grundutbildning för tränare och vänder sig till de ledare som redan har lite kött på benen och är sugna på att utveckla sina ledaregenskaper och bandykunskaper lite till. Vi kör två pilotutbildningar, en i Vänersborg och en i Uppsala. Detta för att kvalitetssäkra och hitta eventuella justeringar innan de går ut över hela Sverige.

  Vad händer framöver?
  – Vi har haft en första träff i Vänersborg tillsammans med SISU Idrottsutbildarna och det känns helt fantastiskt att vara i gång. Sjutton barn- och ungdomsledare deltog, allt från skridskoskolan upp till U-16 fanns på plats, så det var en härlig dynamik i gruppen.

  – Vi har väldigt många kunniga ledare inom svensk bandy, vi har personer runt om i landet med fantastiska ledarkunskaper. Detta måste vi som förbund ta vara på. Vi är också väldigt glada över de samarbeten vi har med Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna och de andra specialidrottsförbunden så det kommer att bli riktigt bra. Våra ledare runt om i landet förtjänar det bästa och det jobbar vi dagligen för att de ska få. Nu när väl dessa utbildningar är på plats blir nästa steg att påbörja arbetet med de högre tränarutbildningarna, avslutar Alexander Mayborn.

   Har du gedigen kunskap om bandy och vill vara med och utbilda Sveriges ledare inom sporten? Tveka inte att höra av dig till Alexander Mayborn eller Pierre Roos.

   Turnering- och eventkalender

   2024

   Mars

   15-16 mars Bandyfinalerna, Västerås

   21-23 mars 4 Nations Cup, Göteborg

   22-24 mars Distriktslagsturneringen, Stockholm

   2025

   Mars

   25-30 mars, Dam- och Herr-VM, Lidköping


   #älskabandy

   Välkommen till bandyfamiljen! Följ Svenska Bandyförbundet på sociala medier. Vi finns på Facebook, Instagram, LinkedIn och TikTok.
   Facebook Instagram

   Sponsorer