Sunvära sportklubb får Varbergs kommuns jämställdhetspris 2021

Sunvära Sportklubb får Varbergs kommuns jämställdhetspris för sitt långsiktiga och hållbara inkluderingsarbete.

Varbergs kommun delar ut jämställdhetspriset för att främja jämställdhetsarbetet i kommunen. Man gör det genom att lyfta fram goda exempel. Priset består dels av en prissumma på 15 000 kronor, dels av ett diplom. Allmänheten har fått nominera, och juryn för priset har bestått av två representanter från kultur- och fritidsnämnden, en representant för näringslivs- och destinationskontoret samt en från Varbergs Föreningsservice.

Jämställdhetspriset går i år till Sunvära Sportklubb där Göran Karlsson är ordförande. Arbetet med jämställdhet inom klubben har varit en självklarhet sedan 80-talet då klubben drog igång sin satsning på dam-bandyn.

Göran Karlsson, ordf. Sunvära SK
Göran Karlsson, ordf. Sunvära SK Foto: privat

– När vi började med flick- och dambandyn i klubben bestämde vi oss för att det inte skulle vara nån skillnad på om det är tjejer eller killar som spelar hos oss. Det gäller allt från reseersättningar, tillgång till material och så vidare, säger Göran Karlsson.

– Kommunen har gjort ganska mycket research på vad vi har jobbar med och hur vi har jobbat med jämställdhet innan de bestämde sig för att vi skulle få priset.

– Vi har ingen jämställdhetsplan i föreningen, utan en vision om att vi ska vara en välorganiserad klubb som jobbar jämställt. Jämställdhet kanske inte är en självklarhet för alla men för oss är det det, avslutar Göran Karlsson.

Motiveringen lyder:

"I en sport som på riksnivå har 22% kvinnliga föreningsaktiva ligger klubben på 36%. Genom ett långsiktigt inkluderingsarbete har Sunvära Sportklubb bidragit till en hållbar jämställdhet mellan kvinnor/män och pojkar/flickor, exempelvis vad gäller träningstider, material och tilldelning av resurser. Styrelsen som består av fem män och fyra kvinnor prioriterar rättvist och jämlikt och ledare anstränger sig för att bedriva en verksamhet som lockar både flickor och pojkar. Föreningens engagemang yttrar sig också i ett tydligt föreningsutvecklingsarbete där jämställdhet är en av delarna."

---

Text: Therése Eriksson

Senast uppdaterad:

Turnering- och eventkalender

2022

19 – 23 januari VM P21 i Finland (Sverige deltar ej)

21 – 23 januari 4-nationersturnering Herrar i Nässjö (inställd)

11 – 13 mars VM F17 i Lidköping

18 – 19 mars SM-finaler i Junior- Dam- och Herrbandy i Uppsala

23 – 27 mars VM Dam i Åby

26 – 27 mars Distriktlagsturnering Stockholm

1 – 3 april VM P19 i Katrineholm
Om SM-finalerna 2022

#älskabandy

Välkommen till bandyfamiljen! Följ Svenska Bandyförbundet på sociala medier.
Facebook Instagram

Sponsorer