Publiken tillbaka när Svenska Cupen Herr inleddes

Svenska Cupen Herr inleddes i Sparbanken Lidköping Arena och med publiken tillbaka på läktarna bjöds det på stundtals riktigt underhållande bandy.

Bara dagar efter att de svenska restriktionerna för allmänna sammankomster lättades så fick bandypubliken under fredagen söka sig till Sparbanken Lidköping Arena för att se den första gruppspelsdagen av Svenska Cupen Herr. En dag som inleddes med en rivstart av hemmalaget, tillika de regerande mästarna, Villa Lidköping.

Supertalangen Alexander Härndahl satte cupens första mål redan i den tredje matchminuten och därefter trummade de blåklädda bara på. Tim Persson, Christoffer Edlund, Martin Johansson och Johan Löfstedt fick alla skriva in sig i målprotokollet i 5-0-segern och smålänningarna kom inte närmare än ett rungande ribbskott signerat Axel Ekholm.

– Först och främst måste man ju säga äntligen. Att få kliva ut till en match med folk på läktarna har man saknat och sen få göra en bra första match, det känns bra. Vi gör en bra första halvlek, vi pumpar på och spelar med en hög delaktighet. Sedan så ville vi slipa på lite detaljer inför den andra halvleken för att ha med oss det in till vidare matcher. Jag tycker vi gör en bra andra halvlek också, säger Tim Persson till Villas officiella hemsida.

I dagens andra match var det dags för vad som för många sågs som en utmanare till titeln, Västerås SK, att kliva in i cupen, men “Sportklubben” fick snabbt erfara att Edsbyns IF är ett motstånd man aldrig kan räkna bort. Pang, pang, pang, sa det och vips hade “Byn” 3-0 efter bara dryga tolv minuters spel.

VSK närmade sig visserligen både strax innan och strax efter paus, men ett stabilt och tryggt Edsbyn stod emot väl så bra och i slutet av matchen kunde Oscar Wikblad säkra segern med sitt 4-2-mål, hans andra i matchen. En seger som gav Edsbyn ett guldläge inför fortsättningen av gruppspelet.

– Det är alltid jätteviktigt att vara med direkt i början av sådana här cuper och vi visste att det här skulle bli jättetufft, men vi får en riktig rivstart och skaffar oss en ledning att spela på. Det präglar väl matchen lite efter det. Vi hade en period i andra halvlek när vi blir lite passiva i försvarsspelet, men vi ordnar ändå upp det och gör en jäkligt bra match, säger Edsbyns lagkapten och tvåmålsskytt, Oscar Wikblad, till svenskbandy.se.

I Grupp B visade sig både fjolårsfinalisterna AIK och deras semifinalmotståndare från förra årets cup, Sandvikens AIK, vara numret större än sina motståndare, IK Sirius och IFK Vänersborg. För “Gnagets” del visade Daniel Mossberg gammal god form och låg bakom det mesta i 6-0-segern mot Sirius, medan SAIK:s härförare Daniel Berlin var de svartkläddas segerregissör i 3-1-segern mot Vänersborg.

– Det var skönt med en seger och att få vara inne i det. Det blev en trevande start men vi är jäkligt nöjda att vi vinner. Det är jäkligt kul att vara här, att tävla och vara iväg hela laget. Det har vi längtat efter. Men när jag sätter på mig hjälmen vill jag vinna, vi är här för att vinna. Vi ska göra vårt bästa, säger Daniel Berlin till Sportbladet Play.

Fredagens två avslutande matcher var den andra omgången i Grupp A och där hade både Villa Lidköping och Edsbyn spelat till sin chansen att redan nu säkra avancemanget till semifinalen. En chans som de båda SM-finallagen från 2020 tog utan några större problem. Villa besegrade det på förhand uppskrivna VSK med 6-2 och lite senare hade Edsbyn besegrat Vetlanda med 5-4 efter en sen vändning.

Den innebär att lördagens möte mellan Villa och Edsbyn är en ren gruppfinal om vilka som ska vinna gruppen och spela vilken semifinal.

– Vi gör en bra match här ikväll med mycket energi och vi fick nog lite extra energi av att det var så mycket folk här som det var. Det kändes som att det var idrott igen och det var kul. Det blev liv i arenan när vi kom in och då kickade det till lite i kroppen så man orkar åka några procent till, säger Villa-stjärnan Christoffer Edlund till vlbk.se.

– Vetlanda backar hem, så det gäller att nöta på och få dem möra, men det är lite bättre drag från vår sida i andra halvlek. Det känns bra att vara klara för semifinal redan nu. Nu kan vi må gott i natt och ladda om för imorgon, säger Edsbyn-målskytten Mattias Larsson efter att ha varit bidragande till att hans lag vände 3-2-underläge till seger med bara drygt tio minuter kvar av matchen.

I Västerås-lägret var det däremot besvikna miner efter dagens andra raka förlust.

– Jag vet inte riktigt vad det beror på. Det fungerade inte riktigt för oss idag och det var inte vår dag. Vi möter två bra lag, men vi kommer inte upp i nivå i hur vi samarbetar riktigt, konstaterar en besviken Rasmus Sjöström på VSK:s hemsida.

Glädjande under fredagen var slutligen det faktum att den totala publiksiffran under dagen översteg 2 100 personer och stämningen i Sparbanken Lidköping Arena var synnerligen god.

Se alla matcher från Svenska Cupen Herr på Sportbladet Play

Se resultat, tabeller, highlights och mycket mer på vår Svenska Cupen-sida

Turnering- och eventkalender

2024

Mars

15-16 mars Bandyfinalerna, Västerås

21-23 mars 4 Nations Cup, Göteborg

22-24 mars Distriktslagsturneringen, Stockholm

2025

Mars

25-30 mars, Dam- och Herr-VM, Lidköping


#älskabandy

Välkommen till bandyfamiljen! Följ Svenska Bandyförbundet på sociala medier. Vi finns på Facebook, Instagram, LinkedIn och TikTok.
Facebook Instagram

Sponsorer