Foto: Edsbyns IF / privat

Oscar Jonsson är ny assisterande förbundskapten för P21-landslaget

Oscar Jonsson, tidigare spelare och tränare i bland annat Edsbyn, har utsetts till ny assisterande förbundskapten för P21 och kommer därmed ingå i ledarstaben kring förbundskapten Pierre Roos.

Oscar Jonsson, 44 år, har spelat bandy så länge han kan minnas och spelade i Ljusdal fram till år 2000 då han flyttade till Stockholm och bytte klubb till Hammarby. 2009 flyttade han hem till Ljusdal igen och spelade där i fem år mellan 2010-2015. Han avslutade sin spelarkarriär med två säsonger i Edsbyn med vilka han vann SM-guld 2017. Oscar Jonsson vann även SM-guld som tränare med Edsbyn 2020.

– Det ska bli spännande och inspirerande att komma in i den här rollen och få jobba tillsammans med förbundet, säger Oscar Jonsson. Det är väldigt speciellt att jobba med spelarna just när de är runt 20 år. De är unga men spelar ändå på elitnivå. Framåtandan och viljan att lära sig samtidigt som de är så duktiga är riktigt häftigt att se.

När det kommer till egenskaper att ta med in i truppen och den nya rollen som assisterande förbundskapten lutar sig Oscar Jonsson tryggt på sin erfarenhet som både elitspelare och tränare. Han vet vad som krävs för att en spelare ska bli riktigt bra och har dessutom viljan och entusiasmen att få ihop truppen tillsammans med spelarna och den övriga staben.

– Sen blir det ju en utmaning för mig personligen att inte vara i en klubb där man ses dagligen och kan hålla lite koll på varandra. Men det roliga blir att se hur jag kan jobba under nya förutsättningar – att inte ses på daglig basis till exempel. Det är utvecklande, säger Oscar Jonsson.

Oscar Jonsson Foto: privat

Kan få sitt första VM-guld

Närmast på agendan står att ta ut den trupp som ska representera Sverige i den kommande VM-turneringen i Finland i januari 2022.

– En av få medaljer som jag själv inte har ett VM-guld, men nu har jag chans att få det, säger Oscar Jonsson och skrattar.

Förbundskapten Pierre Roos ser fram emot att få jobba tillsammans med Oscar Jonsson.

– Jag tycker att det känns kul att Oscar vill vara med och det känns spännande att lyfta in honom i det vi har nu. Han har en gedigen bakgrund som spelare och ledare och vår syn på hur bandy ska spelas och hur vi ska jobba med de unga spelarna går hand i hand, säger Pierre Roos. Dessutom är han duktig på att coacha individuellt och hjälpa spelarna utifrån deras roller. Han kommer att kliva in med en härlig energi som kommer att göra att gruppen och individerna mår bra, avslutar Pierre Roos.

---

Text. Therése Eriksson

Senast uppdaterad:

Turnering- och eventkalender

2023

Januari

20–22 januari, P17- och P19-VM, Göteborg

Februari

24–26 februari, F17-VM, Norge
25–26 februari, U21 Dam-landskamper, Finland

Mars

10–12 mars, Junior- och Ungdomsfinalerna, Göteborg
17 mars, Damfinalen, 19:00 i Uppsala
18 mars, Herrfinalen, 17:00 i Uppsala

28 mars – 2 april, Dam- och Herr-VM A, Växjö/Åby
24 mars – 27 mars, Herr-VM B, Växjö/Åby

24–26 mars, Distriktslagsturnering, Stockholm

April

15 april– Dam- och Flickforum, Stockholm


SM-finalerna 2023 Läs mer

#älskabandy

Välkommen till bandyfamiljen! Följ Svenska Bandyförbundet på sociala medier. Vi finns även på LinkedIn och TikTok.
Facebook Instagram

Sponsorer