Högdramatiskt när Villa och Edsbyn blev finalklara

Semifinalerna i Svenska Cupen Herr bjöd på högklassiga draman där tillslut hemmalaget Villa Lidköping BK och Edsbyn drog det längsta strået.

Söndagens inledande semifinal mellan Villa Lidköping och Sandviken var, precis som den andra semifinalen mellan AIK och Edsbyn, en repris på SM-semifinalen i vintras och precis som då pressade SAIK förhandsfavoriterna länge och väl. Den här gången rivstartade gästrikarna utan att få utdelning och istället gnetade sig Villa in i matchen med just utdelning som resultat.

Johan Löfstedt satte ledningsmålet för hemmalaget med drygt tio minuter kvar av första halvlek, men innan SAIK visste ordet av så hade deras tidigare lagkompis, Erik Säfström, hunnit servera såväl Tim Persson som Christoffer Edlund till ytterligare två Villa-mål.

Skam den som ger sig dock och nio minuter in på den andra halvleken reducerade Dennis Henriksen för “Stålmännen”. Matchen fick nerv på allvar när Hannes Edlund satte 3-2 med kvarten kvar, men 62 sekunder senare hade Joel Broberg återgett de blåklädda en tvåmålsledning.

Dramat var dock inte över för det. Med drygt tre minuter kvar av ordinarie tid blåste domare Aidesjö straff till Sandviken och visade Villas Martin Johansson det röda kortet för våldsamt slag. Känslorna svallade, men Hannes Edlund var kylan själv när han dundrade in straffen fram till 4-3. Dessvärre för hans del kom inte SAIK närmare trots en intensiv slutforcering och därmed är Villa Lidköping som spelar final i Svenska Cupen för andra året i rad.

– Det är jätteskönt att vara i final, såklart. Det var kanske inte vår bästa insats i den här cupen. Det var lite sådär från start faktiskt, att vi var lite ofokuserade, satte varandra i svåra situationer, tog lite konstiga beslut och var okoncentrerade, säger Magnus Muhrén, assisterande tränare i Villa, till vlbk.se.

– Första halvlek är bättre. Andra halvlek är mindre bra. SAIK gör det bra, naturligtvis, som kommer upp och sätter press på oss, men jag tycker att vi ska kunna lösa det på ett bättre sätt. Sedan får vi det där röda kortet och en massa övertid, så det blir väldigt hektiskt på slutet, men det var en skön seger tillslut.

I finalen kommer Villa att ställas mot de tidigare gruppmotståndarna Edsbyns IF. Detta efter att hälsingarna även de fått kämpa till sig en knapp semifinalseger. Det blev visserligen en trevlig start på matchen för “Byn” då Oscar Wikblad smällde in en hörna i den åttonde minuten och Rasmus Skarps sugit ner ett lyft fyra minuter senare och gjort 2-0.

Motståndarna AIK hade dock inga planer på att ge sig och rutinerade Daniel Mossberg reducerade till 2-1 strax innan paus. Den stora upphämtningen från “Gnaget” kom dock först efter att Edsbykaptenen Oscar Wikblad gjort 4-2 på hörna i den 40:e minuten. Då såg nämligen Daniel Mossberg och Alan Dzhusoev till att matchen kvitterades och med tio minuter kvar såg det ut att kunna krävas förlängning för att skilja lagen åt.

Matchens store förgrundsfigur, Oscar Wikblad, hade dock andra planer och när det stod som allra mest på spel så klev han fram och satte sitt tredje och fjärde mål för dagen. Mål som fastställde slutresultatet till 6-4 och därmed väntar en cupfinal mellan Villa Lidköping och Edsbyn klockan 16.00 i Sparbanken Lidköping Arena.

– Det är två lag som verkligen vill vinna och som är noggranna, men jag tycker ändå att vi vinner välförtjänt totalt sett. Första halvlek är bra, men andra halvlek är vi inte riktigt helt nöjda med. Vi tappar lite delaktighet i vårt eget spel när vi har bollen, men det är skönt att vi kan gå ifrån och vinna. Vi har duktiga killar som gör individuella prestationer och så sätter vi ett par jätteviktiga hörnor, säger Edsbyns Per Hellmyrs, som själv hade tre assist i matchen.

Under lördagen förlorade Edsbyn gruppfinalen mot Villa Lidköping, men nu hoppas Hellmyrs att hans lag ska kunna ta revansch, även om han tror att matchbilden kommer vara liknande den under lördagen.

– Jag tror att det kommer bli en liknande matchbild, men vi kommer såklart att sälja oss mycket dyrare än vad vi gjorde igår. Igår slog vi av lite på takten när vi märkte att de fick in ett par bollar, men nu ska vi ge dem en jäkla match. De är ett bra lag med många bra spelare, men det har vi också, säger han.

Finalen startar 16.00 och sänds på Sportbladet Play

Turnering- och eventkalender

2024

Mars

15-16 mars Bandyfinalerna, Västerås

21-23 mars 4 Nations Cup, Göteborg

22-24 mars Distriktslagsturneringen, Stockholm

2025

Mars

25-30 mars, Dam- och Herr-VM, Lidköping


#älskabandy

Välkommen till bandyfamiljen! Följ Svenska Bandyförbundet på sociala medier. Vi finns på Facebook, Instagram, LinkedIn och TikTok.
Facebook Instagram

Sponsorer