Foto: Romus Ramström och Team Sören/Fabbe, Villa Lidköping BK

Förbundskaptener utsedda till ny historisk U21 Dam-landslagstrupp

Christer Andersson har utsetts till förbundskapten och Frida Rutqvist till assisterande förbundskapten för den helt nya, och därmed historiska, U21 Dam-truppen. Tidigare i höstas kunde Svenska Bandyförbundet berätta att ett nytt landslag har inrättats. Luckan mellan F17 och damlandslaget kompletteras nu med en U21 Dam-trupp och Andersson och Rutqvist har fått förtroendet att leda truppen.

Frida Rutqvist är en mycket meriterad spelare som bland annat vunnit fyra SM–guld med AIK Bandy och sju VM–guld med Sverige. 2020 utsågs Frida Rutqvist till Årets spelare Dam och hon har även varit lagkapten för det svenska damlandslaget under fyra VM samt i AIK Bandy.

Christer Andersson kommer närmast från ledaruppdrag i Villa Lidköping BK där han tagit SM-guld med damlaget samt vunnit Svenska Cupen. Han har jobbat i många år med ledarskap och ungdomar inom bandyn, efter hans egen elitkarriär som spelare. Han också, bland annat, som ung spelare tagit VM-silver med pojklandslaget och som ledare tagit SM-guld med Villa Lidköping BKs F17-lag samt World Cup-guld med F17.

– När den här frågan dök upp tänkte jag att det här är tjejer som är motiverade och duktiga i sitt klubblag, och som vill ta ytterligare ett steg. De vill jag vara med och coacha och utveckla så att de en dag blir A-landslagsspelare, säger Christer Andersson.

– Jag var ju med och startade upp Villa Lidköping BKs flickverksamhet och min erfarenhet och mitt kunnande i att bygga en grupp och en trupp från grunden är det som bidragit till att jag har fått det här uppdraget. Jag förstår spelarnas tänk och kan sätta mig in i deras situation, både vad gäller arbete och skola. Jag är en bra lyssnare och vi kommer att jobba mycket med mental träning och frågor kring självkänsla. Jag brinner för att stärka individen för att de ska tro på det de håller på med, fortsätter Christer Andersson.

  Historisk trupp med udda uppdrag

  U21 Dam-truppen är historisk. Det har inte funnits någon U21 Dam-trupp förut, vilket även gör förbundskaptenernas roller och uppdrag speciella. Det finns nämligen ingen motsvarande trupp hos de andra nationerna som traditionellt sett spelar bandy på elitnivå.

  – Det är ju ett spännande uppdrag på flera sätt. Framför allt att få leda en trupp som ska fylla luckan mellan F17 och damlandslaget och därmed bli ytterligare ett avstamp mot eliten. Vi har ju heller inget VM att sikta på i dagsläget, så vi jobbar nu på att skapa en bra miljö för individerna och att det ska vara givande och utvecklande, trots att vi inte har ett stort mästerskap att sikta mot, säger Frida Rutqvist.

  – Jag har ju alltid haft roligt på lägren och vi tror att just det att komma ihop som en grupp som representerar Sverige kan vara en morot och att träffa jämnåriga och jämbördiga på samma nivå. Det är också inspirerande för mig att jobba med de yngre tjejerna och det är där jag vill lägga mitt fokus. Jag vil ge tillbaka för allt fint och bra som jag har fått genom åren inom sporten och att få bidra med rutin för att hjälpa spelarna på ett individuellt plan, fortsätter Frida Rutqvist.

   Svenska Bandyförbundets landslagskommitté är mycket nöjd över att Andersson och Rutqvist vill åta sig uppdraget att leda den nya landslagstruppen.

   – Vi har lyckats engagera två rutinerade guldmakare där Villa Lidköping BKs guldtränare och damlandslagets förra lagkapten nu ska leda vårt nya U21 Dam-landslag. Det är vår stora förhoppning att svenska och ryska påtryckningar leder till att internationella bandyförbundet, Federation of International Bandy (FIB), nästa säsong inbjuder till det första officiella mästerskapet för U21 Damer, säger Anders Bergström, ordförande i Svenska Bandyförbundets landslagskommitté.

   Turnering- och eventkalender

   2022

   19 – 23 januari VM P21 i Finland (Sverige deltar ej)

   21 – 23 januari 4-nationersturnering Herrar i Nässjö (inställd)

   11 – 13 mars VM F17 i Lidköping

   18 – 19 mars SM-finaler i Junior- Dam- och Herrbandy i Uppsala

   23 – 27 mars VM Dam i Åby

   26 – 27 mars Distriktlagsturnering Stockholm

   1 – 3 april VM P19 i Katrineholm
   Om SM-finalerna 2022

   #älskabandy

   Välkommen till bandyfamiljen! Följ Svenska Bandyförbundet på sociala medier.
   Facebook Instagram

   Sponsorer