Västerås SK firar semifinalsegern mot Sandvikens AIK i Svenska Cupen. Foto: Gert Holmér

Finalrepris väntar i cupen - “Imponerad av tjejerna”

Förhandsfavoriterna pallade trycket när semifinalerna av Svenska Cupen Dam avgjordes under lördagen och nu väntar en finalrepris från fjolåret mellan Villa Lidköping BK och Västerås SK.

Förra året avgjordes Svenska Cupen Dam först efter förlängning mellan Villa Lidköping och Västerås i finalen och drygt fram månader senare besegrade Villa samma VSK i SM-finalen. Nu får dock västmanländskorna en ny chans på revansch. Detta efter att de båda förhandsfavoriterna vunnit sina respektive semifinaler i Svenska Cupen under lördagen.

Villa Lidköping ställdes mot AIK i sin semifinal och en timme in i matchen såg västgötarna ut att ha fullständigt kontroll på tillställningen i en trygg 3-0-ledning. Riktigt så enkelt blev det dock inte. Kristina Maschinskayas straffskytte och Tora Uebels soloprestationer gav nämligen Gnaget en biljett tillbaka in i matchen och i den 89:e minuten var ställningen helt plötsligt 4-3. Det blev dock aldrig någon kvittering för AIK, utan Villa kunde hålla undan och därmed även hålla liv i drömmen om en andra raka cuptitel.

– Vi dominerar ju matchen ganska kraftigt i 90 minuter, där vi kan åka och hålla i bollen mestadels utan att behöva anstränga oss. Det är lite nytt för oss att möta ett såpass lågt stående lag, men samtidigt så är det lärorikt. Det är något vi har pratat om, att lagen kommer göra så för att slå oss i vinter och det säger jag inte för att vara kaxig utan för att jag tycker att vi är såpass bra, säger Villa-tränaren Andreas Ingemarsson till vlbk.se och ger sedan sin syn på de aningen nervösa slutminuterna.

– Det går för lätt, det händer inget i matchen och vi slappnar av lite. Vi går bort oss lite och tar inte jobbet hem hela vägen, då får de energi och hittar tillbaka i matchen. Vi reder ut stormen och i slutet lyckas vi spela av nästan två minuter. Nu kan vi släppa den här pressen vi har haft att ta oss till final. Nu ska vi fokusera och lägga all energi på finalen imorgon.

I den andra semifinalen blev det klarare siffror när ett aggressivt och energiskt Västerås gjorde livet rejält surt för Sandviken-spelarna. Viljan att vinna tillbaka boll per omgående från de grönvita stressade SAIK-försvararna till misstag och till att bli passiva, vilket hemmalaget utnyttjade fram till en övertygande 5-0-ledning i halvtid.

I den andra halvleken spelade SAIK upp sig, men åt slutresultatet fanns ingenting att göra åt. VSK kontrollerade sig igenom matchen och vann tillslut med klara 8-0. En seger som gör att laget alltjämt aldrig har förlorat mot Sandviken i tävlingssammanhang sedan man gick upp i Elitserien 2014.

– Jag tycker att vi kontrollerar matchen på ett bra sätt. Jag är imponerad av tjejerna. Vi får bra snurr i spelet och gör mycket bra saker, så det var över förväntan och bättre än vad jag trodde på förhand. Det är spännande inför fortsättningen, säger VSK-tränaren Olle Wiberg i sändningen från Sportbladet Play och blickar sedan fram emot chansen till revansch på Villa Lidköping.

– Absolut har vi revansch att utkräva. Villa är ju väldigt, väldigt bra, men vi kommer att möta dem med samma medel som vi gjorde med Sandviken idag. Det ska bli väldigt spännande, men visst vet vi att det är ett fantastiskt bra bandylag vi kommer att möta. Samtidigt är vi också rätt bra vi också just nu.

Lördagens resultat innebär följande spelschema för söndagens placeringsmatcher:

11:00: Match om tredjepris - AIK Bandy - Sandvikens AIK

14:00: Final - Villa Lidköping BK - Västerås SK

Se highlights från Villa Lidköping - AIK >>

Se highlights från Västerås - Sandviken >>

Turnering- och eventkalender

2021

1 – 3 oktober Svenska Cupen Herrar i Lidköping

14 – 16 oktober ExTe-Cupen i Ljusdal

16 – 17 oktober Svenska Cupen Dam slutspel i Västerås

16 – 17 oktober Svenska Cupen Junior slutspel i Lidköping

23 – 24 oktober Finalspel Super Cupen i Bandyallsvenskan i Katrineholm

3 – 5 december Landskamper i Skövde

26 december Annandagsbandy


2022

10 – 16 januari VM Dam i Stockholm

19 – 23 januari VM P19 i Katrineholm

19 – 23 januari VM P21 i Finland

21 – 23 januari 4-nationersturnering Herrar i Nässjö

21 – 23 januari VM F17 i Lidköping

26 – 31 januari VM P17 i Kemerovo, Ryssland

27 mars - 3 april VM Herr i Syktyvkar, Ryssland

18 – 19 mars SM-finaler i Junior- Dam- och Herrbandy i Uppsala

Oktober VM Herr i Irkutsk, Ryssland


Om SM-finalerna 2022

#älskabandy

Välkommen till bandyfamiljen! Följ Svenska Bandyförbundet på sociala medier.
Facebook Instagram

Sponsorer