Antidopning

Sveriges Nationella Antidopingorganisation Antidopingstiftelsen är ägare av Antidoping Sverige, som blev Sveriges nya nationella antidopingorganisation vid årsskiftet 2021. Antidoping Sverige har till syfte att försvara idrottares självklara rätt att delta i en idrott fri från doping. De svenska dopingreglerna och antidopingarbetet styrs av de globala reglerna i Världsantidopingkoden. Alla som är medlemmar i en idrottsförening omfattas av Riksidrottsförbundets stadgar och antidopingreglemente. Varje enskild idrottare är själv ansvarig att känna till och följa dopingreglerna.

Ansvarsfördelning

Det förebyggande arbetet måste bedrivas samtidigt på många plan. Ansvarsfördelningen inom den svenska idrotten ser ut enligt följande.

RF/DF
Riksidrottsförbundet ska centralt och genom sina Distriktsidrottsförbund (DF) svara för utveckling av antidopingarbetet, central utbildning, kontroller och analyser.

SISU
SISU är både på det centrala och lokala planet den naturliga samarbetspartnern för såväl produktion av utbildningsmaterial som genomförande av utbildning.

Svenska Bandyförbundet
Svenska Bandyförbundet har ett övergripande ansvar för spridning av information (t ex genom hemsidan svenskbandy.se och i samband med landskamper) samt utbildning av aktiva och ledare inom svensk bandy.

Föreningar
Föreningarna utgör kärnan i svensk idrott. Det är där som normer och värderingar grundläggs. Ledarna måste därför informera och utbilda föreningens aktiva redan när dessa befinner sig i tonåren.

Dispens

Dispensreglerna har tillkommit för att idrottsutövare, som av medicinska skäl måste använda dopingklassade läkemedel eller metoder, ska kunna utöva sin idrott. Dispensreglerna inom svensk idrott är anpassade till kraven i Världsantidopingkoden och WADA:s internationella standard för medicinsk dispens.

Dispenskommittén beslutar om ansökningar om medicinsk dispens. Dispenskommittén utses och arbetar på uppdrag av Antidoping Sverige.

WADAS dopinglista

WADA:s dopinglista utgör en obligatorisk internationell standard under Världsantidopingkoden och talar om vilka substanser och metoder som är förbjudna inom idrotten.

Listan uppdateras årligen av WADA och träder i kraft 1 januari varje år. Vi har översatt WADA:s dopinglista. Om den svenska versionen inte överensstämmer med WADA:s engelska version så gäller den senare.

Antidopinggruppen

Uppdatering kommer

Röd-gröna listan

Röda-gröna listan är ett sökverktyg där du enkelt får svar om ett läkemedel är dopingklassat eller inte. Den omfattar endast registrerade läkemedel som saluförs i Sverige för humant bruk. Det finns ingen motsvarande lista för kosttillskott, som räknas som livsmedel.

Röd-gröna listan ska ses som ett hjälpmedel för att undvika användande av läkemedel som innehåller dopingklassade substanser. WADA:s dopinglista är den officiella versionen och har alltid företräde framför den svenska versionen av dopinglistan samt Röd-gröna listan.

Ett tips om du är osäker på hur läkemedlet stavas är att skriva in första bokstaven i läkemedlets namn. Då får du upp alla läkemedel som börjar på den bokstaven.

Gå till Röd-gröna listan

Frågor och svar

På WADA:s dopinglista står över 400 substanser och metoder som är förbjudna. Det krävs både rätt utbildning och rätt koll på fakta för att göra rätt.

Här kan du läsa om:

samt fakta och statistik kring doping.

Bandyns antidopingsprogram

Läs bandyns antidopingprogram här (pdf)


Turnering- och eventkalender

2021

1 – 3 oktober Svenska Cupen Herrar i Lidköping

14 – 16 oktober ExTe-Cupen i Ljusdal

16 – 17 oktober Svenska Cupen Dam slutspel i Västerås

16 – 17 oktober Svenska Cupen Junior slutspel i Lidköping

23 – 24 oktober Finalspel Super Cupen i Bandyallsvenskan i Katrineholm

3 – 5 december Dambandymeeting och landskamper i Skövde

26 december Annandagsbandy


2022

10 – 16 januari VM Dam i Stockholm

19 – 23 januari VM P19 i Katrineholm

19 – 23 januari VM P21 i Finland

21 – 23 januari 4-nationersturnering Herrar i Nässjö

21 – 23 januari VM F17 i Lidköping

26 – 31 januari VM P17 i Kemerovo, Ryssland

27 mars - 3 april VM Herr i Syktyvkar, Ryssland

18 – 19 mars SM-finaler i Junior- Dam- och Herrbandy i Uppsala

Oktober VM Herr i Irkutsk, Ryssland


Om SM-finalerna 2022

#älskabandy

Välkommen till bandyfamiljen! Följ Svenska Bandyförbundet på sociala medier.
Facebook Instagram

Sponsorer