Börja spela bandy - Frågor och svar

Vad roligt att du är nyfiken på bandy. Här har vi samlat de frågor som du kanske undrar över och svar som förhoppningsvis ska göra det enklare för dig att komma igång på isen.

Vilka skridskor ska jag ha?

Väl utvalda och anpassade skridskor är viktigt.

En skridsko som är nätt på foten och ger ett bra stöd brukar vara en bra början när du ska skaffa nya skridskor. Men dina skridskor behöver inte vara nya. Det finns ofta bra begagnade skridskor att köpa. Det är heller inte alltid så att de dyraste skridskorna är de bästa. Du kan spela i skridskor för bandy eller skridskor för hockey. De är nämligen i grunden samma typ av skridsko.

Vilken storlek ska jag ha på mina skridskor?

Rekommendation är att dina skridskor ska vara 5-7mm större än din fot. Välj inte för stora skridskor eller skridskor att växa i. Då blir det svårare att åka. Prova dig fram och ta hjälp i butiken om du köper nya skridskor.

Hur knyter jag ett par skridskor?

Du knyter en skridsko hårdare än en vanlig sko, utan att för den skull knyta alldeles för hårt runt foten. Knyter du för hårt kan du få ont i foten och det kan bli svårare för dig att åka på isen.

Knyter du för löst blir skridskon mindre stabil och då blir det också svårare att åka. Se till att snörena på dina skridskor inte är slitna.

Ska skridskoskenan slipas innan jag börjar åka?

Ja! När du köper helt nya skridskor är de ofta oslipade när du får dem. För att du ska kunna lära dig att åka är det viktigt redan från början att skenorna på dina skridskor är vassa. Du kan få hjälp att slipa dina skridskor hos den klubb där du tänker börja spela bandy.

Hur vet jag att bandyklubban passar mig?

När du provar ut din klubba ska du tänka på att den ska vara anpassad efter din längd och din handstorlek. Skaftet på klubban ska ungefär nå upp till din navel om du ställer den framför dig när du står upp och har skridskorna på dig.

Hur ska jag tänka kring hjälm och halsskydd?

Hjälm med galler samt halsskydd mot skärskador är de absolut viktigaste skydden. Välj en hjälm som sitter bra och som inte är för stor och klumpig. Var noga med att ställa in hjälmen till lagom storlek. Spännbanden för gallret anpassas så att vadderingen på gallret vilar på hakan, utan att trycka. En hjälm är skönast när den sitter stadigt på huvudet, dock inte för hårt, det ger huvudvärk. Om du vill ha en mössa under hjälmen så tänk på att välja en mössa utan sömmar och var noga med att den inte är för kraftig för det kan blir obekvämt. Var också noga med att välja en mössa som sitter bra, annars finns risk att den åker ner över ögonen.

Vad gäller halsskydd, finns det olika varianter att välja, försök hitta ett som sitter bra och är smidigt, samtidigt som det skyddar bra. Din klubb kan ge dig tips på halsskydd som passar dig.

Varför ska jag ha benskydd och hur ska de sitta?

Ett benskydd är ett bra skydd ifall du skulle råka få ett slag mot benet. Det är också bra för att skydda knäskålen ifall du ramlar på isen.

När du väljer benskydd är det bra att tänka på att välja ett benskydd som känns smidigt och har passande längd. Längden är lagom när mitten av knäskålen ligger i mitten av benskyddets plastkåpa samtidigt som nederkanten slutar där skridskokängan tar vid. Var noga med att benskyddet inte ligger obekvämt mot skridskons plös för det kan göra att du inte kan röra dig så fritt som du vill.

Du kan sätta fast dina beskydd med hjälp av dina strumpor. Ett tips är att använda ett kardborrband utanpå strumpan och benskyddet. Det fungerar ofta bättre än tejp faktiskt.

Varför är det bra att skydda armbågarna och hur ska ett armbågsskydd sitta?

När vi ramlar på isen så reagerar vi ofta helt automatiskt med att ta emot oss med hjälp av armbågarna. Då är det toppen med armbågsskydd. Tänka på att välja ett skydd som smiter åt runt armen så att det inte glider ner. Ett tips är också att de ska kännas smidiga för att inte vara i vägen när du rör på armarna.

Funkar vanliga vintervantar att spela bandy i?

Vanliga vintervantar saknar skydd och skyddar inte mot smällar och skärskador. Därför rekommenderar vi bandyhandsken. Insidan av bandyhandsken är tunn och ger en bra känsla och närhet till klubban, samtidigt som den skyddar handen ordentligt.

Turnering- och eventkalender

2024

September
14 september, Herrlandskamp Sverige -Finland, Bollnäs

Oktober
12-13 Oktober, Svenska Cupen finalhelg, Bollnäs
19-20 Oktober, Allsvenska Supercupen finalspel, Stockholm
25-27 Oktober, Allsvenska Cupen Dam, Karlstad

December
6-7 december, Damlandslaget, dubbellandskamper, Norge

2025

Januari
17-19 januari P17- och P19-VM, Sandviken
17 januari, Herrlandslaget, Finland-Sverige, Borgå, Finland
19 januari, Herrlandslaget, Sverige-Norge, Stockholm
24-26 januari U21 Dam, dubbellandskamper, Finland

Februari
21-23 februari, F17-VM, Trollhättan

Mars
14-15 mars, Bandyfinalerna, Västerås
21-23 mars, Distriktslagsturneringen (DLT), Örebro
25-30 mars, Dam- och Herr-VM, Lidköping






#älskabandy

Välkommen till bandyfamiljen! Följ Svenska Bandyförbundet på sociala medier. Vi finns på Facebook, Instagram, LinkedIn och TikTok.
Facebook Instagram

Sponsorer